Vágólapra másolva!
A várakozásokkal ellentétben Jan Ullrich, a profi országúti kerékpársporttól februárban visszavonult klasszis nem csatlakozik doppingolásukat bevalló korábbi csapattársaihoz.

Ezen a héten a német Telekom (most T-Mobile) istálló hét egykori kerekese, köztük az 1996-os Tour de France-győztes dán Bjarne Riis, valamint a kiváló sprinter Erik Zabel ismerték el, hogy rendszeresen EPO-t és egyéb tiltott szereket kaptak az 1990-es években a csapat orvosaitól.

Német lapok pénteken szinte tényként közölték, hogy a tavalyi, spanyolországi doppingbotrányba belekeveredett Ullrich szombaton közleményt ad ki az üggyel kapcsolatban, ám ezt a francia körversenyt 1997-ben megnyerő német sztár ügynöke most tagadta. "Jannak nincs oka arra, hogy megszólaljon. Az ezzel kapcsolatos sajtóértesülések tévesek" - jelentette ki Wolfgang Strohband.

Az "őszinteségi hullámot" Jeff d'Hont, a csapat korábbi masszőrének április 30-án megjelent könyve indította el, amelyben arról írt, hogy a Telekom két orvosa, Andreas Schmid és Lothar Heinrich folyamatosan EPO-val látta el a versenyzőket, többek között Riist és Ulrichot.

Ezek után a T-Mobile vezetői felfüggesztették a két doktort, majd a volt versenyzők közül kedden elsőként Bert Dietz ismerte el, hogy EPO-val élt, s később csatlakozott hozzá hat további klubtársa (Zabel, Riis, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, Brian Holm).

A jelenleg a CSC csapatot irányító Riis - eddig utolsóként - pénteken vallotta be, hogy doppingszerek segítségével érte el sikereit. Az üggyel kapcsolatban a nemzetközi szövetség (UCI) és Angela Merkel német kancellár is megszólalt, egyaránt kérve minden bűnöst vétkének elismerésére. Az UCI emellett arra szólította fel Riist, hogy adja vissza a Tour-győzelmét jelképező sárga trikót.