Vágólapra másolva!
Elisztában, a sakkvilágbajnok-jelölti párosmérkőzések ötödik játéknapján Polgár Judit nagyszerű győzelmet aratott, és 3-2-re szépített. Az orosz Jevgenyij Barejev ismét Caro-Kann védelmet játszott, Judit egy kevésbé divatos változattal lepte meg ellenfelét, majd támadásba lendült. Barejev rosszul védekezett, könnyelmű gyalograblását nagymesternőnk remek minőségáldozattal büntette meg. A szombati hatodik partiban Barejev vezeti a világos bábukat. Befejeződött az orosz-orosz párbaj, Alekszandr Griscsuk 3,5-1,5-ös győzelemmel jutott a negyeddöntőbe. Szenzációs játszmában kényszerítette feladásra Magnus Carlsen az első helyen kiemelt Levon Aronjant, a 16 éves norvég sakkozó másodszor egyenlített ki. Az angol Michael Adams és az orosz Szergej Rublevszkij remikkel megőrizte egypontos előnyét. Ötödször is remizett az izraeli Borisz Gelfand és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov.

A világbajnok-jelölti párosmérkőzések ötödik fordulójában Polgár Judit nagyszerű versenyzői erényeket csillogtatott meg. Szinte reménytelen helyzetbe került a negyedik parti elvesztése után, de az ötödik játszma megnyerésével izgalmassá tette Jevgenyij Barejev elleni párharcát. Az orosz sakkozó nem látott okot a változtatásra, ismét Caro-Kann védelmet játszott. Judit azonban elkerülte a főváltozatokat, és kevésbé népszerű varira szavazott. Azonnal gyalogrohamot kezdeményezett, kockáztatott a remélt nyerés érdekében.

Barejev megpróbálta kerülni a bonyodalmakat, de ezúttal rosszul védekezett. Judit bástyája betört a hetedik sorra, majd egy könnyelmű gyalograblás után nagymesternőnk látványos minőségáldozattal megfosztotta az orosz nagymester királyát védőtisztjétől, a kombinációt egy "csendes" királylépés fejezte be, amely utat nyitott a világos bástyának. Barejev 3-2-es előny mellett a szombati utolsó partiban a világos bábukat vezeti, 3-3 esetén rapid rájátszás dönti el, hogy ki lesz Lékó Péter ellenfele a negyeddöntőben.

A játéknap szenzációjaként Magnus Carlsen másodszor egyenlített ki Levon Aronjan ellen. Úgy tűnt, hogy a vezércserével az örmény olimpiai bajnok leszerelte a norvég titán támadását, de a 16 éves fiú alaposan becsapta őt, szabadgyalogot képzett, pontosan számolt, és királyának a harctérre vezénylésével a maga javára döntötte el a csatát. Különösebb gond nélkül érte el a továbbjutáshoz szükséges fél pontot az orosz Alekszandr Griscsuk, de még nem dőlt el, hogy kivel játszik a negyeddöntőben. Honfitársa, Szergej Rublevszkij kitűnően védekezett az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben, és világossal remifórral játssza a hatodik partit.

Nem kockáztatott az angol Michael Adams, a negyedik játszma szerencsés megnyerése utáni pontelőnyét remivel megtartotta. Ötödször osztozott meg a ponton az izraeli Borisz Gelfand és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, nagy az esély, hogy rájátszás dönti el kettőjük párbaját.

Az ötödik játszmák eredményei:
1.Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Levon Aronjan (örmény, 2759) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 49)
8. Michael Adams (angol, 2734) - Alekszej Shirov (spanyol, 2699) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
7. Polgár Judit (magyar, 2727) - Jevgenyij Barejev (orosz, 2643) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 33)
3. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2717) -Szergej Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szláv védelem, 40)
6. Alekszandr Griscsuk (orosz, 2717) - Vlagyimir Malahov (orosz, 2679) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
4. Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2677) döntetlen (Meráni változat, 45)

A párosmérkőzések végeredménye:
Lékó Péter (magyar) - Mihail Gurevics (török) 3,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
Gata Kamsky (amerikai) - Etienne Bacrot (francia) 3,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0, 1 - 0, 1 - 0)
Alekszandr Griscsuk (orosz) - Vlagyimir Malahov (orosz) 3,5 - 1,5 (1 - 0, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)

A párosmérkőzések állása:
Magnus Carlsen (norvég) - Levon Aronjan (örmény) 2,5- 2,5 (0 - 1, döntetlen, 1 - 0, 0 - 1, 1 - 0)
Michael Adams (angol) - Alekszej Shirov (spanyol) 3 - 2 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0, döntetlen)
Polgár Judit (magyar) - Jevgenyij Barejev (orosz) 2 - 3 (döntetlen, 0 - 1, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán) - Szergej Rublevszkij (orosz) 2 - 3 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen)
Borisz Gelfand (izraeli) - Rusztam Kaszmdzsanov (üzbég) 2,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

A Bolgár Sakkszövetség elnöke, Sztefan Szergijev sajtóközleményt adott ki, amelyben azt kéri, hogy a mexikói világbajnokságon engedélyezzék az exvilágbajnok Veszelin Topalov részvételét. A közleményben az elnök elismeri, hogy a tavalyi elisztai világbajnoki döntő előtt Topalov beleegyezett abba, hogy a vesztesnek nincs joga játszani, de visszavágóra hívhatja ki legyőzőjét. A mérkőzésre Bulgária 2 millió dolláros díjalapot ajánlott fel, de a FIDE közben megváltoztatta a világbajnoki rendszert, és a Kongresszus jóváhagyása nélkül, a demokratikus szabályokat megsértve döntött. A Bolgár Sakkszövetség úgy ítéli meg, hogy a FIDE utolsó akciója Topalov ellen irányult, hogy megakadályozzák a világbajnokságon való indulásban. Nem jött létre Kramnyik ellen meccse, ezért engedélyeznie kell részvételét a vb-n. A San Luis-i világbajnokság második, harmadik és negyedik helyezettje játszhat a mexikói vb-n, a győztes nem.

A sakkvilág érdeke is, hogy a világbajnok címért a legjobbak játszanak, ezzel szemben a világranglista második helyezettjének - aki az elmúlt két évben hét szuperversenyt nyert meg - nem engedélyezik a részvételét. Javasolják, hogy Veszelin Topalov kilencedikként játszhasson, ezt véleménye szerint a rendezők nem utasítják el, hiszen a bolgár sakkozó nemcsak Mexikóban, hanem egész Latin-Amerikában nagyon népszerű.