Vágólapra másolva!
Ötéves kihagyás után július 6-án lép ismét kötelek közé az egykori profi nehézsúlyú világbajnok, dél-afrikai Francois Botha. A 39 éves bunyós azért döntött így, mert szerinte olyan gyenge a nehézsúly mezőnye, hogy ott még számára is teremhet babér. Botha ellenfele a kétszeres magyar bajnok Petrányi Zoltán lesz. Az összecsapás tétje a WBF betöltetlen nehézsúlyú bajnoki címe lesz.

A kétszeres magyar bajnok Petrányi Zoltán lesz az ellenfele a profiökölvívó-mezőnybe öt év után visszatérő Francois Bothának. A dél-afrikaiak egykori világbajnoka eredetileg Bob Mirovic (28-18-2) ellen lépett volna kötelek közé, ám az ausztrál bokszoló megsérült, így a szervezők új ellenfelet kerestek a "Fehér Bölény" számára.

"Paszterkó László menedzser szervezi a külföldi mérkőzéseimet, ő szolt, hogy lenne lehetőségem Botha ellen szorítóba lépni a WBF világbajnoki címért" - mondta a profibox.hu megkeresésére Petrányi Zoltán. "Bob Mirovic kiesése miatt kaphatok lehetőséget, mivel könnyű meccset akarnak Bothának, ezért nézhettek ki engem a ranglistáról. Gondolom, verhetőnek tartanak."

A magyar bokszoló elmondta, a szerződés még nincsen aláírva, de biztosan sikerül megállapodni a dél-afrikai szervezőkkel. "Mindig ilyen mérkőzésről álmodtam, így a pénz nem lehet akadály, mert ingyen is elvállalnám. Annyiszor nyilatkoztam már a külföldi mérkőzések előtt az esélyekről, aztán nem sikerült nyernem, hogy most nem szeretnék a levegőbe beszélni. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni"

A 39 éves dél-afrikai Francois Botha ötesztendei kihagyás után tér vissza a boksz világába, hiszen az elmúlt években leginkább a K-1-ben próbálkozott, váltakozó sikerrel.

http://www.youtube.com/v/rYSi-fAePl4


Tyson ellen öt menetig sem bírta

Profi rekordja ütős, hiszen 44 győzelme mellett csak 4 veresége és 2 döntetlenje van. 35 hibátlanul megvívott meccse után 1995. december 9-én vívott először címmérkőzést, s bár Stuttgartban megosztott pontozással le is győzte a német Axel Schulzot, az IBF világbajnoki övét nem sokáig birtokolhatta, ugyanis szteroidhasználat miatt megfosztották címétől.

Szűk egy évvel később tért vissza ringbe, s Las Vegasban a 12. menetben KO-vereséget szenvedett Michael Moorer ellen. 1999-ben mindössze öt menetet húzott ki Mike Tysonnal szemben, majd 2000. július 15-én a WBC, az IBF és az IBO címegyesítő összecsapásán Lennox Lewis a második menetben törölte fel vele a padlót.

http://www.youtube.com/v/81dfDwwNiko


Lewis is kiütötte

2002. március 16-án Vlagyimir Klicsko ellen sem volt esélye, a WBO címmeccsén a 8. menetben szenvedett TKO-vereséget. Utoljára 2002. július 27-én lépett ringbe profiökölvívó-találkozón, de csupán döntetlenre végzett Clifford Etienne ellen.

A 41 éves Petrányi Zoltán (37-20) korábban amatőrként országos bajnok volt nehézsúlyban, míg profiként a magyar bajnoki övet kétszer is megnyerte. A mérkőzést július 6-án, a dél-afrikai Temba egyik elegáns kaszinójában rendezik meg, és a győztes a WBF ideiglenes (interim) nehézsúlyú világbajnoka lesz. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a világbajnoki cím birtokosa az a lengyel Albert Sosnowski (40-1-0), aki Magyarországon, Veres László irányításával készül a mérkőzéseire.