Vágólapra másolva!
Mohamed Aidát már évek óta a legjobb tőrözök között tartják számon, ám arra még nem volt példa, hogy egy szezonban három Világkupa-versenyt is nyerjen. Idén viszont márciusban győzött Szentpéterváron, aztán májusban Sanghajban, majd június közepén Havannában is. Jelenleg a második helyen áll a világranglistán.

- Minek tudja be, hogy idén ilyen kirobbanó formában van? - kérdeztük az MTK vívónőjét.
- Egyrészt annak, hogy sokkal céltudatosabb lettem, másrészt a tavalyi mélypontom után végre újra nyugodtam, mindenféle stressz nélkül tudok vívni. S bár a sanghaji és a havannai győzelmemnek természetesen nagyon örülök, azért minden nem sikerült tökéletesen. Előzőleg Szöulban sajnos már a hatvannégy között kiestem, igaz, csapatban ezüstérmesek lettünk. Tokióban hasonlóan alakultak a dolgok, egyéniben a harminckettőig jutottam, de a csapattal megint a dobogó második fokára állhattunk.

- Havannában az egyéni döntőben az olimpiai és világbajnok olasz Vezzalit győzte le, aki az elmúlt években rendre megkeserítette az életét.
- Ez így igaz, éppen ezért ez a győzelem mindenképpen önbizalmat adott számomra a jövőre nézve. Azzal együtt, hogy szerintem most Vezzali van hullámvölgyben.

- Ön honnan kapaszkodott fel a világranglista második helyére?
- Tavaly a huszonötödik helyre csúsztam vissza, ez volt a legrosszabb pozícióm, de aztán a világbajnokságon a bronzérmemmel sikerült megindulnom fölfelé.

- A jövő hét végén utaznak a genti Európa-bajnokságra. Ott mire számít?
- Ha egyéniben és csapatban is szerzünk valamilyen színű érmet, akkor már elégedetten jövök haza. Az olimpiai kvalifikáció szempontjából nagyon fontos, hogy csapatban is jól szerepeljünk. Most erre helyezzünk a hangsúlyt, tudniillik a csapat ötkarikás szereplése egyéni indulási lehetőséget is biztosít. Jelenleg negyedikek vagyunk a világranglistán, és ha ezt a helyet tudjuk tartani, akkor teljes létszámban ott lehetünk Pekingben. Nem lesz könnyű, mert most az ázsiai túránkon is megesett, hogy a nyolc közé jutásért vívott mérkőzésünket csupán egyetlen tussal nyertük meg. Igaz, utána viszont könnyen kerültünk be a döntőbe. Szóval egészen apróságokon múlhat, hogyan alakul a sorsunk...