Vágólapra másolva!
A dortmundi Sparkassen Chess-Meeting szuperversen harmadik fordulójában négy döntetlen született. Lékó Péter a 2005-ös tornagyőztes, a német Arkadij Naiditsch ritkább szicíliai védelmű változata ellen nem talált hatásos fegyvert, és a 38. lépésben remizett. Óvatosan játszott az előző fordulóban vereséget szenvedő izraeli Borisz Gelfand és az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Előbbi a világranglistát vezető Viswanathan Ananddal, utóbbi az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyikkal osztozott meg a ponton. A legfiatalabb résztvevő, a 16 éves norvég Magnus Carlsen nehezen nyugodott bele, hogy nem tudja gyalogelőnyét érvényesíteni Jevgenyij Alekszejevvel szemben. Lékó sötéttel az orosz nagymesterrel játssza következő játszmáját.

A hétfői szabadnap után meglepően békülékenyek voltak a dortmundi szuperverseny résztvevői. Négy döntetlennel folytatódott a pontvadászat, és két parti csak 21 lépésig tartott. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov pályafutása során első alkalommal játszhatott Vlagyimir Kramnyikkal. A junior világbajnok láthatón tisztelte az orosz világelsőt. Az izraeli Borisz Gelfandot megviselte Kramnyiktól elszenvedett veresége. Sokat gondolkodott, jelentős időhátrányba került, gyorsan remizett Viswanathan Ananddal, aki Lékó Péterhez hasonlóan harmadszor osztozott meg a ponton.

Nagyon bíztunk abban, hogy nagymesterünk világossal megszerzi első győzelmét a mezőny legalacsonyabb értékszámú versenyzőjével szemben. A német Arkadij Naiditsch két éve alaposan megleckéztette a szupersztárokat, hiszen 19 évesen tornagyőzelmet ünnepelhetett. Korábban négyszer mérkőztek meg, 2-2-re álltak két remi mellett egy-egy nyerést könyvelhettek el. Naiditsch meglepte Pétert a nyitásban a szicíliai védelem ritkább változatával. Nagymesterünk elkerülte az esetleges házivarit, de túlzottan óvatos játéka nem vezethetett sikerre.

A két újonc partija hosszú csatát hozott. Ez a norvég tininek volt köszönhető, a 16 éves Magnus Carlsen nehezen látta be, hogy gyalogelőnyét nem tudja érvényesíteni az orosz Jvgenyij Alekszejevvel szemben.

A 3. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Viswanathan Anand (indiai, 2786) döntetlen (Félszláv védelem, 21)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Vezérindiai védelem, 21)
Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) döntetlen (Vezérindiai védelem,
Lékó Péter (magyar, 2738) - Arkadij Naiditsch (német, 2654) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

A verseny állása:
1-2. Jevgenyij Alekszejev és Vlagyimir Kramnyik 2 pont
3-6. Lékó Péter, Viswanathan Anand, Magnus Carlsen és Sahriyar Mamedgyarov 1,5
7-8. Borisz Gelfand és Arkadij Naiditsch 1

A 4. forduló párosítása:
Anand - Naiditsch
Alekszejev - Lékó
Kramnyk - Carlsen
Gelfand - Mamedgyarov