Vágólapra másolva!
Az 1000 méterhez hasonlóan a vasárnapi 500 m-es döntőkben is mind a kilenc számban lesz magyar induló a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, ugyanis Vajda Attila (C-1), Vereckei Ákos (K-1) és a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó (K-2) is sikerrel vette a pénteki középfutamot a rövidebbik távon.

Időrendben elsőként a délelőtti 1000 m-es középfutamban már bizonyító kenus Vajdát szólították a rajthoz, s bár az 500 m a gyengébb száma, itt is remekül helytállt, és a helyi kedvenc David Cal, valamint a litván Jevgenyij Szuklin mögött megszerezte a még éppen továbbjutást érő harmadik pozíciót.

"Végre volt egy jó pályám. A lapátomon és a lábtámaszomon is állítottam, talán ezért ment egy kicsit jobban, mint csütörtökön. Nem vagyok a legjobb formámban, de nem adom fel, ki akarom hozni magamból a maximumot, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég" - mondta Vajda.

A K-1 háromszoros világ- (1998, 1999, 2001) és ötszörös Európa-bajnoka (2000-2005), Vereckei a csütörtöki harmadik hely után most javított, és ugyan nagy csata után, de esélyeshez méltóan megnyerte versenyét. Ugyanígy tett a tavaly ebben a számban ezüstérmes Kammerer, Kucsera kettős is, s ezzel teljessé vált a magyar siker.

Forrás: MTI

A Kammerer, Kucsera duó (zöldben) hozta a kötelezőt

Kovács Katalin (K-1), a Paksy Tímea, Benedek Dalma kajakos, valamint a Kozmann György, Kolonics György kenus duó, illetve a két kajaknégyes (Paksy, Kovács, Fazekas Krisztina, Patyi Melinda; Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor) már a csütörtöki előfutamból kiharcolta a döntőbe jutást.

Hasonlóan az 1000 méterhez, a kenu négyesek számára a kevés nevező miatt ezen a távon sem rendeztek előcsatározásokat, így a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású magyar kvartettnek először csak a vasárnapi fináléban kell vízre szállnia.

Szombaton 11 órától az 1000 méteres döntőket rendezik az Eb-n, 17 órától pedig a 200-as elő- és középfutamokra kerül sor.