Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny ötödik fordulójában Lékó Péter a világos bábukat vezetve remizett Vlagyimir Kramnyikkal. Az orosz világbajnok az orosz huszárjátékot választotta, és Péter a 21. lépésben új tervet vetett be. Hét lépéssel később a sötét királyállást meggyengítő gyalogáldozatot hozott, és szorongatta ellenfelét. Kramnyik a szorításból kiszabadult, és a 38. lépésben megszületett a remi. A játéknap másik három játszmája is pontosztozkodással végződött, Viswanathan Anand kicsit rosszabb állást mentett meg, Jevgenyij Alekszejev fordulatos partiban remizett, Kramnyik megőrizte félpontos előnyét. A 16 éves Magnus Carlsen értékes fél ponttal gazdagodott. Lékó következő partiját sötéttel az izraeli Borisz Gelfanddal vívja.

Megnyitáselméleti szempontból is értékes csatában remizett Lékó Péter a nagy ellenféllel, az orosz világelső Vlagyimir Kramnyikkal. Nagymesterünk pályafutása során 83-szor mérkőzött meg a világbajnokkal, hétszer az orosz huszárjátékban csatáztak.

Kramnyik a brissagói világbajnoki döntő első partijában legyőzte Pétert, hat játszmában pontosztozkodás született. A remisorozat folytatódott, de egyáltalán nem volt békés a döntetlen. Lékó érdekes gyalogáldozatot hozott, meggyengítette a sötét királyállást, védekezésre kényszerítette Kramnyikot. Kölcsönös időzavarban Péter apró hibát vétett, és a világbajnok kiszabadult szorongatott helyzetéből. Kramnyik fél ponttal gazdagodva vezet a tornán, megőrizte előnyét.

Riválisai, a világranglistát vezető Viswanathan Anand és az orosz szuperbajnok Jevgenyij Alekszejev is sötéttel remiztek. Az indiai exvilágbajnok kicsit hátrányosabb végjátékba kényszerült az azeri Sahriyar Mamedhyarovval szemben, de a cserék kikényszerítésével elérte a döntetlent. Bonyolult, fordulatos, hibákkal fűszerezett játszmát vívott Arkadij Naiditsch és Alekszejev.

A német nagymester leáldozta vezérét, hibázott orosz ellenfele. Naiditsch nem tudott élni a felkínált eséllyel, és örökös sakk lett a parti vége. A nyeretlenek derbije, a legfiatalabb és a legidősebb összecsapása, a16 éves norvég Magnus Carlsen és az izraeli Borisz Gelfand küzdelme is döntetlennel ért véget.

Az ötödik forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) - Viswanathan Anand (indiai, 2786) döntetlen (Vezérindiai védelem, 69)
Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szláv védelem, 27)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Orosz huszárjáték, 38)
Arkadij Naiditsch (német, 2654) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 48)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 3,5 pont
2-3. Viswanathan Anand és Jevgenyij Alekszejev 3
4-5. Lékó Péter és Sahriyar Mamegyarov 2,5
6-7. Magnus Carlsen és Borisz Gelfand 2
8. Arkadij Naiditsch 1,5

A hatodik forduló párosítása:
Anand - Alekszejev
Kramnyik - Naiditsch
Gelfand - Lékó
Mamedgyarov - Carlsen