Vágólapra másolva!
A magyar válogatott négy-négy arany- és ezüst-, valamint egy bronzérmet szerzett a szombati 1000 m-es döntők során a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Kellemes meglepetésre győzött, mégpedig hatalmas fölénnyel a kenu egyesek között versenyző Vajda Attila, s elsőként haladt át a célvonalon a címvédőként vízre szállt Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, valamint az újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella kajakpáros, továbbá a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású női kajakos kvartett.

Második helyet szerzett Kovács Katalin (K-1), a Kozmann György, Kolonics György duó (C-2), valamint a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor kajak és a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor kenu négyes, a tavaly második Benkő Zoltánnak (K-1) ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel.

Érdekesség, hogy Kovácsot előbb harmadiknak hirdették ki, át is vette a bronzérmet, később azonban kiderült, hogy hivatalosan a második helyen végzett. Azok a magyar egységek, amelyek az első három között végeztek, már indulói az augusztusi, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak, kivétel ez alól a C-4, ebben a számban a válogatási elvek szerint ugyanis győzni kellett volna a vb-csapattagsághoz.

Forrás: MTI

Paksy Tímea, Benedek Dalma, Fazekas Krisztina és Keresztesi Alexandra az eredményhirdetés után

Minden számban bejutott a magyar hajó a vasárnapi döntőbe 200 méteren. Hét egység egyből az előfutamból biztosította helyét a legjobbak között, csak a Molnár Péter, Boros Gergely kajakos duó kényszerült újabb fordulóra.

Janics Natasa (K-1) első, Bozsik Attila (C-1), a Paksy Tímea, Patyi Melinda duó (K-2) és a Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs kvartett (K-4) második, míg Gyertyános (K-1), a Horváth Gábor, Fürdök Gábor kettős (C-2) és a Paksy, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Patyi összeállítású kajaknégyes harmadik lett az előfutamok során, s ezzel mindannyian egyenes ágon kerültek a fináléba.

Később az először csak harmadik helyen végzett Molnár és Boros is beverekedte magát a kilences elitmezőnybe (ebben a számban az előfutamból csak az első került egyből a fináléba): középfutamos második helyük biztos továbbjutást ért. A kenu négyeseknek a kevés nevező miatt ezen a távon sem rendeztek előcsatározásokat, így a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású magyar kvartett csak a döntőben száll először vízre.

A zárónapon, vasárnap 11 órától az 500, 17 órától pedig a 200 méteres döntőkre kerül sor az Eb-n.