Vágólapra másolva!
Vlagyimir Kramnyik nyolcadszor is tornagyőztes Dortmundban. Az orosz világbajnok az utolsó fordulóban honfitársával, Jevgenyij Alekszejevvel remizett, és egypontos előnnyel végzett az élen. Gyors remi lett a norvég Magnus Carlsen és Viswanathan Anand játszmája. Lékó Péter mindent megpróbált, hogy esetleges győzelemmel egyedüli másodikként zárja szereplését. Az azeri Sahriyar Mamedgyarovval vívott küzdelme végül 107 lépésben végződött pontosztozkodással. Időzavarban nagymesterünk nyerőesélyt szalasztott el, s holtversenyben lett második. A torna 28 játszmájából 21 remi lett, az első négy helyezett megőrizte veretlenségét.

Dortmund az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik kedvenc városa. A hagyományos Sparkassen Chess-Meeting szuperversenyen nyolcadszor vehette át a győztesnek járó díjat. Kramnyik volt a legeredményesebb a gyengébbekkel szemben, az tolsó helyezettek ellen három nyerést ért el. Honfitársával, Jevgenyij Alekszejevvel az orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton, s ezzel bebiztosította első helyét. Villámgyorsan cserélte a tiszteket a 16 éves Magnus Carlsen és a világranglistát vezető Viswanathan Anand, elkerülhetetlen volt a békekötés.

Nagy lehetőség kapujában állt Lékó Péter, ha le tudja győzni az azeri Sahriyar Mamedgyarovot, akkor egyedül lehetett volna második a 20-as kategóriájú tornán. A szicíliai védelmű partiban Péter érdekes folytatást játszott meg, és szép előnybe került. Nagyon bízott a kedvező végjátékban, s ezért vezéreket is cserélt. Mamedgyarov futójával szemben remekül posztoló huszárja volt, vezérszárnyi gyalogtöbblete. Nagy küzdelem kezdődött, és időzavarban kisebb hiba is becsúszott a kivitelezésbe. Hosszas manőverek készítették elő a szabadgyalog meglódulását, de a bástyavégjátékban egy hibás királylépés meghiúsította a kecsegtető reményeket.

Lékó Péter sikerrel vívta meg Elisztában a világbajnok-jelölti meccseit, kicsit fáradtan, kevésbé motiváltan játszotta az első négy játszmát, de a hajrában beleerősített. Kramnyikot is megszorongatta, Gelfand ellen pozíciós csúcsteljesítménnyel nyert, és kevesen múlott, hogy Mamedgyarovot nem tudta legyőzni. Megőrizte veretlenségét, nyert Élő-t is. Szép eredménnyel mutatkozott be az orosz szuperbajnok Alekszejev. Kevésbé volt meggyőző Anand. Mamedgyarov nyeréssel kezdett, de adós maradt a jó folytatással. A 16 éves Magns Carlsen csak Kramnyiktól kapott ki, Gelfand két nehéz végjátékot vesztett el.

Az utolsó forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2693) - Viswanathan Anand (indiai, 2786) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Lékó Péter (magyar, 2738) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 107)
Arkadij Naiditsch (német, 2654) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2679) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) döntetlen (Orosz huszárjáték, 39)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 5 pont
2-4. Jevgenyij Alekszejev, Lékó Péter és Viswanathan Anand 4
5. Sahriyar Mamegyarov 3,5
6. Magnus Carlsen 3
7. Borisz Gelfand 2,5
8. Arkadij Naiditsch 2

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszám függvényében:
Kramnyik 2879, Alekszejev 2783, Lékó 2774, Anand 2768, Mamedgyarov 2723, Carlsen 2682, Gelfand 2624, Naiditsch 2578.

Az Élő-pontszámok változása:
Kramnyik + 10, Alekszejev + 10,6, Lékó + 3,36, Anand - 2, Mamedgyarov - 3,35, Carlsen - 1,5, Gelfand - 10,7, Naiditsch - 6,6.