Vágólapra másolva!
A francia Marion Bartoli óriási meglepetésre legyőzte a tavaly döntős, világranglista-vezető belga Justine Henint, ezzel bejutott a döntőbe az angol nyílt teniszbajnokságon, Wimbledonban.

A 18. helyen kiemelt Bartoli a korábban háromszor is (2000, 2001, 2005) győztes amerikai Venus Williamsszel találkozik a szombati fináléban. A francia teniszező pályafutása első Grand Slam-elődöntőjét játszotta az első helyen kiemelt belga klasszis ellen, s az első szettben még úgy tűnt: a legjobb négy a végállomást jelenti majd számára, ugyanis mindössze egy játékot sikerült nyernie.

A második felvonásban azonban feltámadt, egyre pontosabban és bátrabban ütötte meg a labdákat és kiegyenlített. A döntő játszmában sem változott a helyzet, sőt, az egyre jobban belelendülő Bartoli ekkor már gyakran macska-egér harcra kényszerítette a világelsőt, aki nem találta riválisa játékának ellenszerét és csupán egy játékra futotta erejéből.

A férfiaknál a negyedik helyen kiemelt Novak Djokovic ötórás csatában nyert, a szerb játékos - aki pályafutása során először jutott be az elődöntőbe a londoni Grand Slam-tornán - két, rövidítésben megnyert szett után már 2-0-ra vezetett, de ellenfele, a ciprusi Markosz Bagdatisz egyenlíteni tudott, így következhetett a döntő játszma.

Az utolsó felvonásban 5:5-ig fej fej mellett haladt a két játékos, ekkor azonban Djokovic elnyerte riválisa adogatójátékát, majd hozta a sajátját, s ezzel véget ért a maratoni csata. A szerb teniszező - csakúgy, mint májusban, a Roland Garroson - a spanyol Rafael Nadallal játszik a fináléba kerülésért. Párizsban Nadal nyert, s később a végső győztesnek járó trófeát is elhódította.

Forrás: MTI

Djokovic óriási csatában gyűrte le Bagdatiszt

A címvédő és sorozatban négy alkalommal győztes Roger Federer mérkőzése csütörtökön az esőzés miatt 5:5-ös állásnál félbeszakadt a spanyol Juan Carlos Ferrero ellen, a folytatásban a svájci klasszis az első szettet rövidítésben nyerte meg, a másodikban viszont Ferrero egyenlített, így a világelső az idei wimbledoni tornán először vesztett játszmát.

A folytatásban már hengerelt az első helyen kiemelt klasszis, bár a viharos szél miatt néha nem egészen az történt, amit eltervezett. Federer az elődöntőben Richard Gasquet-val találkozik, aki megállította Andy Roddickot.

Az első két szettet a harmadik helyen kiemelt tengerentúli játékos nyerte, de riválisa két rövidítéses játszmában kiegyenlített. A döntő felvonás kiélezett küzdelmet hozott, s végül a tizenkettedikként rangsorolt francia örülhetett, miután 8:6-ra besöpörte a szettet, s ezzel a győzelmet is.

női egyes, elődöntő:
Bartoli (francia, 18.) - Henin (belga, 1.) 1:6, 7:5, 6:1
V. Williams (amerikai, 23.) - Ivanovic (szerb, 6.) 6:2, 6:4

férfi egyes, negyeddöntő:
Federer (svájci, 1.) - Ferrero (spanyol, 20.) 7:6 (7-2), 3:6, 6:1, 6:3
Nadal (spanyol, 2.) - Berdych (cseh, 7.) 7:6, (7-1), 6:4, 6:2
Djokovic (szerb, 4.) - Bagdatisz (ciprusi, 10.) 7:6 (7-4), 7:6 (11-9), 6:7 (3-7), 4:6, 7:5
Gasquet (francia, 12.) - Roddick (amerikai, 3.) 4:6, 4:6, 7:6 (7-2), 7:6 (7-3), 8:6