Vágólapra másolva!
Jövő szombaton immár 26. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást, és ezen a százezredik olyan próbázót várják, aki most először teljesíti a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távot. Az indulók között ott lesz két klasszis profi ökölvívónk, Erdei Zsolt és - hétfő óta büszke apaként - Balzsay Károly, akik másodszor vesznek részt a megméretésen.

A Balaton-átúszásra július 21-én a rajttól pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától 13.30-ig várják a jelentkezőket, akik kötelező orvosi vizsgálaton esnek át. Az első úszók 8 órakor csobbanhatnak a tó vizébe, az utolsó időpont pedig, amikor még lehet indulni, 14 óra. A nevezési díj 3500 forint.

A rendezők a százezredik olyan próbázót várják, aki most először teljesíti a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távot. Az indulók között ott lesz két klasszis profi ökölvívónk, Erdei Zsolt és Balzsay Károly, ám ők már másodszor indulnak: a profi világbajnoki címét immár nyolcszor megvédő Erdei 2000-ben, Balzsay pedig 2002-ben úszta át a Balatont.

S utóbbi nem tagadja, öt évvel ezelőtt nagyon megszenvedett: "A pontos időeredményemre már nem emlékszem, de hozzávetőleg négy órámba telt, amíg átértem a túlsó partra. Ahogy haladtam előre, féltáv után olyan érzésem volt, mintha valaki állandóan odébb húzná a partot... Közben kétszer is oda kellett úsznom a biztosító hajókhoz némi szőlőcukorért, s hogy szusszanjak kicsit. S az se volt kellemes élmény, amikor hallottam, hogy egy vidám társaság tempózik mögöttem, egy vízipólós csapat volt, a srácok egymás között passzolgatták a labdát, és így is úgy otthagytak, mint a pinty" - vallotta be Balzsay Károly, akinek a gondolatai az idei Balaton-átúszásra való készülődés közepette is más körül forognak.

Hétfőn 14.20-kor ugyanis megszületett kislánya: Balzsay Károly és felesége, a volt válogatott tornász Reubl Tünde gyermeke, Balzsay Hanna 3100 grammal és 52 centivel jött világra. Az újszülött és az édesanya is jól vannak, s a család majd csak szeptemberben utazik vissza Hamburgba. Balzsay legközelebb várhatóan november közepén lép újra ringbe, a tervek szerint interkontinentális bajnoki címért.

Fábik Tibor