Vágólapra másolva!
Egyformán korosztályos Európa-csúccsal győzött az ifjúsági úszó Eb második versenynapján Kovács Emese és Gyurta Dániel Antwerpenben.

A Jövő SC-II. kerület klubszíneiben versenyző magyar kiválóságok közül előbb Kovács állt rajtkőre a 200 m pillangó fináléjában, s hatalmasat javítva egyéni legjobbján 2:08.55 perces ifjúsági Európa-rekorddal csapott a célba, több mint három másodpercet verve legnagyobb riválisára, a német Nina Schifferre. A régi kontinenscsúcsot az olasz Caterina Giacchetti tartotta 2004. július 15. óta 2:09.92 perccel.

"Mindenki győzelmet várt tőlem, én is magamtól, de hogy ilyen idővel nyerek, nem hittem volna. Az edzőm, Fehérvári Balázs azt mondta, hogy első leszek, méghozzá 2:10 körüli idővel, de még ennél is jobbal lettem Európa-bajnok" - nyilatkozta boldogan Kovács Emese.

Gyurta szenzációs formáját megőrizve csütörtökön ismét faragott a 200 méteres mellúszás előző napi elődöntőjében produkált 2:11.10 perces ifjúsági Európa-csúcsából, az új rekord 2:10.71 perc, ami egyúttal országos csúcs is, négy századdal jobb, mint amivel olimpiai ezüstérmes lett 2004. augusztus 17-én, Athénban. Győztes idejével a 18 éves kitűnőség az idei felnőtt világranglistán a harmadik pozíció birtokosává lépett elő.

"Nagyon jól ment, de mindent meg is tettem érte, hogy így sikerüljön. Boldog vagyok, edzőmmel, Széles Sándorral együtt, hogy ekkora időt úsztam. Teljesen visszataláltam önmagamhoz" - summázott Gyurta.

A nap magyar éremmérlegét Tompa Orsolya 100 m gyorson kiérdemelt bronza tette teljessé: a szintén "jövős" versenyző 56.81 másodperccel jutott hozzá a harmadik helyhez, míg Balog Gábor 100 m háton éppen csak lemaradt a dobogóról: 56.73 másodperces ideje a negyedik helyet jelentette számára a döntőben.

A csütörtöki "előpróbázók" közül egyedül Bordás Péter tudta beverekedni magát a nyolc közé: a székesfehérvári Delfin-Lászlóvill SE úszója a selejtezők jelentette akadályt tizedikként vette 200 m vegyesen, majd az elődöntőben a 7. időt érte el 2:06.14 perccel, így ott lehet a szám péntek esti fináléjában.

"Fantasztikus napon vagyunk túl" - értékelt lelkesen Güttler Károly utánpótlás-kapitány. "Dani három év után élete legjobbját úszta, véglegesen kijelenthető: teljesen kilábalt a gödörből, egy évvel a pekingi olimpia előtt ez több, mint biztató. Hibátlanul, gyönyörű technikával teljesítette a távot, a világon nálánál jobbat ebben az évben csak ketten úsztak. Emese remeklése előtt is le a kalappal, ezzel az idővel a felnőtt világbajnokságon a hatodik lett volna. Három másodpercet javított élete legjobbján, neki is köszönhetően vált ez a csütörtök extranappá. És még ezután jön a 100 m pillangó, ahol szintén aranyesélyes. Tompa Orsi bronza pedig azért dicséretes 100 m gyorson, mert egy olyan számban született, amelyben magyar dobogós ritka, mint a fehér holló."