Vágólapra másolva!
A Bielben zajló szuperverseny harmadik fordulójában Polgár Judit a sötét bábukat vezetve vereséget szenvedett a kínai Bu Xiangzhitól. A Tarrasch védelmű partiban Judit kedvező állást ért el a nyitásban, de a fonalas egyszerűsítés helyett komplikálta a pozíciót, gyaloggyengeségei azonban végzetesnek bizonyultak. A játéknap másik győzelmét az orosz Alekszander Motylev érte el, a holland Loek van Wely másodszor kapott ki. A forduló rangadója, az orosz Alekszander Griscsuk és az azeri Tejmur Radzsabov összecsapása kölcsönös hibák, kihagyott esélyek után remivel zárult. A szabadnap után pénteken Polgár Judit sötéttel Radzsabovval mérkőzik meg.

A szupertorna harmadik fordulójában Polgár Judit túlértékelte esélyeit Bu Xiangzhival szemben. A kínaiak elsőszámú sakkozója a kanadai nyílt bajnokság megnyerésével érkezett a svájci üdülővárosba, az első játéknapon a norvég Magnus Carlsentől kikapott.

Sajnálatunkra éppen Judit ellen javított. Lépéscserével a nyitás a Tarrasch védelembe torkollott, a pozícióval Judit elégedett lehetett. A félig nyílt e vonalon az e2 gyalogra támadt, de a kínai sakkozó hosszas gondolkodás után jól "összedrótozta" állását. Nagymesternőnk kevesellte az egyenlő pozícióra való lebonyolítást, de a választott tervre gyorsan hátrányba került. Gyalogszerkezetének gyengeségei eldöntötték a pont sorsát.

Várakozás felett szerepel Alekszander Motylev. A tavalyi sakkolimpián az orosz válogatott szekundánsa volt a végtelenül szimpatikus nagymester, aki láthatóan nagyon szenvedett az együttes gyenge szereplés láttán. A kis kitérő után visszatért az aktív játékhoz, s Bielben megszerezte első győzelmét A bonyodalmakat jobban átlátta, mint Loek van Wely, aki többször is hibázott. A holland sakkozó királya végül nagy bajba került, tisztet, s ezzel partit vesztett.

Forrás: [origo]

Griscsuk (világossal) és Radzsabov rangadója a tévedések vígjátéka volt

A rajtlistán első és második párharca csúcsrangadót vívott, de Alekszander Griscsuk és Tejmur Radzsabov is sokat hibázott a végtelenül komplikált ütközetben, amely végül remivel zárult. Az orosz nagymester fonalas nyerést is kihagyott, az azeri titán pedig a jobb védekezést mulasztotta el. Elgyávult gyalogelőnyével az izraeli Borisz Avrukh a norvég Magnus Carlsennel szemben. A rendezők nagy örömére a svájci Yannick Pelletier még veretlen.

A harmadik forduló eredményei:
Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2746) döntetlen (Királyindiai védelem, 66)
Yannick Pelletier (svájci, 2591) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2650) döntetlen (Katalán megnyitás, 25)
Loek van Wely (holland, 2679) - Alekszander Motylev (orosz, 2650) 0 - 1 (Angol megnyitás, 38)
Magnus Carlsen (norvég, 2710) - Borisz Avrukh (izraeli, 2645) döntetlen (Szicíliai védelem, 36)
Bu Xiangzhi (kínai, 2685) - Polgár Judit (magyar, 2707) 1 - 0 (Tarrasch védelem, 34)

A verseny állása:
1-3. Magnus Carlsen, Alekszander Motylev és Alekszander Oniscsuk 2 pont
4 - 8. Polgár Judit, Bu Xiangzhi, Yannick Pelletier, Tejmur Radzsabov és Borisz Avrukh 1,5
9. Alekszander Griscsuk 1
10. Loek van Wely 0,5

A pénteki 4. forduló párosítása:
Radzsabov - Polgár Judit
Avrukh - Bu Xiangzhi
Motylev - Carlsen
Oniscsuk - Van Wely
Griscsuk - Pelletier