Vágólapra másolva!
A papírformát igazolva minden magyar egység kiharcolta a továbbjutást a duisburgi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság nyitónapjának délelőttjén, melynek során az 1000 m-es és a női K-4 500 m-es előfutamok szerepeltek a programban. Négy piros-fehér-zöld hajó egyből a döntőbe került. 

Elsőként a táv szempontjából kakukktojásnak számító női K-4 500 m-es szám előcsatározásának résztvevői szálltak vízre a Wedau Sportparkban található pályán, ahol hűvös idő és szakadó eső fogadta a versenyzőket. Az Európa-bajnoki ezüst után Benedek Dalmával megerősített, Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Benedek összeállítású magyar négyes esélyeshez méltóan eredményesen vette fel a harcot az elemekkel és az ellenfelekkel, s magabiztos evezéssel nyerte futamát. Az első hely egyenes ági fináléba kerülést ért számára. A második előfutamból a nagy rivális németek a magyaroknál közel egy másodperccel jobb idővel kvalifikálták magukat a szombati végjátékra.

Ennek a számnak a versenyeit - beleértve a döntőt is - azért rendezik a többi 500 m-es szám előtt egy nappal, mert az olimpiai műsorban is más-más napon bonyolítják le az egyes és páros, illetve a négyes fináléját.

Az 1000 m-es férfi számok többségében a mezőny nagysága miatt az előfutamból nem lehetett egyből a fináléba jutni, így a 2006-ban győztes Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajakos kvartett első, Benkő Zoltán (K-1), a friss Eb-győztes Vajda Attila (C-1) és a címvédőként induló Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (K-2) kettős második, valamint az egy éve Szegeden szintén aranyérmes Kozmann György, Kolonics György (C-2) duó harmadik helye "csak" a délutáni középfutamos folytatáshoz volt elegendő.

Forrás: MTI

Nem volt melegük a női kajaknégyes tagjainak

A kenu négyeseknél ezzel szemben egy jó szerepléssel meg lehetett spórolni a középfutamot, s a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású egység élt is a lehetőséggel, harmadikként máris a döntőbe került.

Megfelelő helyezéssel a hölgyeknél is ki lehetett hagyni a délutáni programot, egyesben az első, párosban pedig az első három pozíció megszerzése ért finálét. A várakozásoknak megfelelően Kovács Katalinnak (K-1) és az Európa-bajnok, vb-újonc Kozák Danuta, Szabó Gabriella duónak sem okozott gondot a feladat megoldása: előbbi úgy ért elsőként a célba, hogy közel három hajóhosszt vert a mezőnyére, utóbbi pedig a németekkel vívott nagy csatát követően, riválisát orrhossznyival megelőzve győzött.

A női K-4 1000 m-es szám előcsatározásait - beágyazva az 500 m-es versenyek közé - pénteken bonyolítják le. Az 1000 m-es középfutamokra 13.30-tól kerül sor, öt magyar hajóval.