Vágólapra másolva!
Csütörtöktől jövő keddig tart Berlinben az öttusázók idei világbajnoksága, melyen a hagyományos egyéni verseny első három helyezettje - a férfiak és a nők esetében is - olimpiai kvótához jut.

Noha a dobogósok jogot szereznek a pekingi részvételre, könnyen előfordulhat, hogy mégsem nő majd a kvalifikációval rendelkezők száma. A kiírás szerint ugyanis akkor sem kapja meg a negyedik, ötödik, hatodik helyezett a kvótákat, ha a dobogóra olyanok állnak, akik már rendelkeznek vele. Az így "elveszett" ötkarikás helyeket majd a jövő nyári világranglistáról töltik fel.

Európaiak számára az első komoly kvalifikációs lehetőség a júniusi, rigai Eb volt, ahol az első nyolc-nyolc helyezett vívta ki a kínai szereplés - elvi - jogát. Azért csak elvi, mert például a magyarok és az oroszok a férfi mezőnyben három-három helyet foglaltak le, a játékokon viszont egy-egy nemzetből nemenként csak két versenyző indítható.

Forrás: MTI

Balogh Gábor, Horváth Viktor és Fülep Sándor

Erről az adott szövetség dönt. Előfordulhat, hogy Berlinben olyanok szereznek érmet, akik Rigában az első nyolcban voltak, ebben az esetben pedig ezúttal nem osztanak kvótát. A magyarok közül Horváth Viktor, Tibolya Péter és Balogh Gábor, illetve Vörös Zsuzsanna lenne már most nevezhető a pekingi ötkarikás versenyre.

A vb-nek ezzel együtt komoly presztízse van, már csak azért is, mert ez az év fő viadala. A hagyományok és az idei produkciók alapján szinte valamennyi - azaz hat - számban van esély magyar éremszerzésre.

"Mindenhol érmet várunk, közte egy aranyat. Újabb közvetlen kvótaszerzésben nem gondolkodom, úgy vélem, már csak a majdani ranglistáról juthatunk olimpiai indulási joghoz, ehhez viszont pontokat kell szerezni, többek között a világbajnokságon" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, aki július végén kénytelen volt változtatni a korábban kijelölt csapat összeállításán. Tibolya Péter az egyik lovasedzésen kulcscsonttörést szenvedett, ennek nyomán pedig bekerült az utazók közé Németh Róbert.

Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya sem számol berlini kvótaszerzéssel, ő is abban gondolkodik, hogy a jövő nyári világranglistáról lehet még pekingi helyhez jutni.

"A fiatalítás megtörtént, de még további versenyzők is képbe kerülhetnek, közülük esetleg valakinek kijöhet majd a lépés jövőre. Ehhez azonban mindenképpen szükség van számukra még egy kemény alapozásra. Jelentős formajavulás, előrelépés esetén valamelyik fiatal versenyző odakerülhet a pekingi résztvevők közé. Jövőre három Világkupa-verseny és a budapesti világbajnokság számít be a rangsor összeállításába" - elemezte a jelenlegi helyzetet a szakvezető, aki egyéniben egy versenyzőtől az 1-6. helyezés megszerzését reméli a mostani vb-n, csapatban dobogóra várja a magyarokat, váltóban pedig a 3-6. hely elérését tűzte ki célul.

A nőknél három vb-újonc lesz, Gyenesei Leila és Kovács Sarolta idén már indult felnőtt Európa-bajnokságon de vb-n még nem, Tóth Adriennek pedig a berlini lesz az első komoly felnőtt viadala. Utóbbi júliusban rendkívül jó sorozatot produkált, ennek köszönhetően került csapatba. Megnyerte a junior Európa-bajnokságot, egy héttel később az ifjúsági négytusa kontinensviadalon bizonyult a legjobbnak, majd a felnőtt országos bajnokságon második lett Gyenesei mögött. A férfiaknál Németh Róbert az újonc.

A kiemelkedő eredményeket ezúttal is elsősorban a tapasztalt öttusázóktól lehet várni, így a legjobbak közé kerülhet az olimpiai bajnok, egyéniben háromszoros világelső Vörös Zsuzsanna, az ötkarikás ezüstérmes, egyéniben kétszeres világbajnok Balogh Gábor, valamint a kétszeres vb-második, idén kontinenselső Horváth Viktor.