Vágólapra másolva!
Horváth Viktor aranyérmet nyert a berlini öttusa-világbajnokság hagyományos versenyében. Németh Róbert harmadik lett - ezzel olimpiai kvótát szerzett -, Balogh Gábor a 14., Fülep Sándor a 26. helyen végzett. A Horváth, Balogh, Fülep összeállítású csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel a németek és a csehek mellé. Egyéniben az orosz Ilja Frolov szerezte meg a második helyet.

A korábban kétszeres vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok Horváth Viktor mindhárom technikai számban jól szerepelt, ezzel kedvező helyzetbe hozta magát a végelszámolásra. A 3000 méteres futásnak másodikként vágott neki, a cseh Michal Michalikot 14 másodperccel követte a rajtnál, de nem is ő volt az igazi ellenfele, hanem a mögötte indulók közül a német Steffen Gebhard, Németh Róbert, a litván Andrejus Zadnieprovskis, az orosz Andrej Mojszejev és Ilja Frolov. Horváth 750 méter után már az élre állt, és onnantól kezdve gyakorlatilag egyedül futott elöl. Egy darabig a negyedikként rajtoló Németh követte őt mintegy nyolc másodpercnyi távolságban, de körről körre óriási tempóban jött fel a kilencedikként startoló Frolov. A végére nagy hajrá alakult ki, Horváth néhány métert megőrzött előnyéből az orosszal szemben, Németh pedig visszaverte Gebhard támadását.

"Tudtam, hogy nem az előttem indulóval kell majd megküzdenem, hanem a közvetlenül mögöttem rajtolókkal" - kezdte értékelését Horváth. "Igyekeztem jól beosztani az erőmet. A második, harmadik kör végén Németh Robit láttam magam mögött a kanyarokban, a végén viszont feltűnt egy sárga trikós orosz is, úgyhogy nagyon kellett futnom. Teljesen kihajtottam magam. Örülök, hogy a korábbi két ezüstérem mellé végre aranyat is sikerült szereznem világbajnokságon, főleg úgy, hogy idén Eb-n is győztem. Ma minden számom jól összejött."

A vb-újonc Németh fantasztikusan mutatkozott be, főleg annak tudatában, hogy eredetileg nem is volt az utazók közé jelölve, csak Tibolya Péter kulcscsontörése után készülhetett a világbajnokságra. Berlinben aztán Horváthhoz hasonlóan jó eredményeket ért el a technikai számokban - lövészetben és vívásban egy kicsit elmaradt tapasztaltabb honfitársától, lovaglásban viszont jobb volt nála -, úszásban a magyarok közül ő tempózott a leggyorsabban, így a futás előtt már ott volt az érmekért küzdő élcsoportban. A záró számban is remek produkciót nyújtott, és nagy küzdéssel érmes helyen zárt.

"A tatai edzőtáborban egy kicsit összekülönböztem a szövetségi kapitánnyal, amiért nem tett be a csapatba. Aztán jött Tibolya Peti szerencsétlen kulcscsonttörése, és bekerültem a válogatottba. Attól kezdve csak erre a versenyre koncentráltam, meg akartam mutatni, hogy képes vagyok jó eredmény elérésére" - mondta a célba érést követően könnyeivel küszködve Németh. "Nekem ez a harmadik hely felér egy győzelemmel. 2002-ben volt egy első helyem négytusa-vb-n, aztán nem jöttek az eredmények, később pedig eltörtem mindkét kezem, ezzel a tavalyi évem elúszott, de most végre kijött a lépés."

Balogh ezúttal elmaradt a várakozástól, lövészete és vívása sem sikerült úgy, hogy azzal dobogós reményei lehettek volna. Az úszás nem tartozik az erősségei közé, ennek megfelelő - egyébként nem rossz - eredményt ért is el, így hiába lovagolt Némethhez hasonlóan hibátlanul, csak felzárkózni tudott a befejező számra. A futást tizennegyedikként kezdte meg, és ezt a pozícióját meg is őrizte.

Fülep számára gyakorlatilag már reggel eldőlt a nap. Erősségében, a lövészetben a magyarok közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta, majd a vívás sem jött össze neki, így a folytatásban már csak a csapatversenyre, a minél több pont begyűjtésére lehetett és kellett koncentrálnia.

A két érem és az újabb kvóta - Horváth, Balogh és Tibolya már az Európa-bajnokságon megszerezte azt - szép ajándék volt a születésnapját egy napja ünneplő Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitánynak.

A lovagláson és futáson a szurkolók közt ott volt a szombaton a Stuttgart ellen győztes bajnoki mérkőzésen szereplő Dárdai Pál. A Hertha BSC futballistája feleségével és három gyermekével izgulta végig a verseny befejező szakaszát.

Hétfőn a női váltóversenyt rendezik, a magyar csapatban Vörös Zsuzsanna, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta szerepel majd.