Vágólapra másolva!
Egy esztendővel a pekingi olimpia váratlanul nehéz helyzetbe került első számú műugrónk. A tavalyi budapesti Eb-n bronzérmes Barta Nóra jövő szombaton utazna vissza Hollandiába, ahol az év első felében szakmailag ideális körülmények közepette készülhetett. Ám a 23 éves versenyzőt egyéni szponzora nem támogatja tovább, így kérdéses, hogy továbbra is Eindhovenben maradhat-e. Ahogy mondja: vészhelyzetben van.

"Sajnos benne volt a pakliban, hogy a szponzorom nem tud tovább támogatni, mégis reménykedtem az utolsó pillanatig. Nem egy nagy, multinacionális cégről van szó, ilyesmiről nem is álmodhatok, csak egy kis patikáról, ám ez a segítség is rengeteget jelentett. Igaz, hogy Eindhovenben a szállásért nem kell fizetnem, de az összes többi kiadást saját magam álltam, és Hollandiában legalább négyszer drágább minden, mint Magyarországon. Nem tagadom, kétségbe estem, hogy most mi lesz velem..." - mondta el keserűen Barta Nóra.

- Mennyiből kellene kijönnie?
- A Gerevich Alapítványtól havonta kilencvenezer forintot kapok, és ebből Hollandiában sajnos nem sok mindenre futja. Azt kell, hogy mondjam, vészhelyzetben vagyok.

- A hazai műugró-szövetség nem támogatja?
- Csak azáltal, hogy ha versenyekre utazom, kifizeti a repülőjegyemet és a szállásomat.

- A Magyar Olimpiai Bizottsághoz nem fordult?
- Még júliusban kaptam gyorssegélyt tőlük, de ezt csak a felkészülésemre fordíthatom, és tételesen el kell számolnom minden fillérrel. Így például repülőjegyet és dresszt vehetek belőle, de kenyeret és tejet már nem.

Forrás: [origo]

- Jövő szombaton mindenképpen kiutazik Hollandiába?
- Igen, de azt nem tudom, hogy meddig maradhatok. Van egy kevés tartalékom, és eldöntöttem, hogy az olimpia miatt ezt felélem. Azt viszont, hogy utána mi lesz, ha elfogy, nem tudom. S attól is nagyon félek, hogy ha egyszer majd befejezem a műugrást, és kilépek az életbe, minden tekintetben a nulláról kell indulnom.