Vágólapra másolva!
Egy kazah férfi- és egy mianmari női versenyzőt kizártak a thaiföldi súlyemelő-világbajnokságról doppingvétség miatt. Ezt Aján Tamás, a nemzetközi szövetség (IWF) elnöke jelentette be pénteki nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Mindketten manipulálni próbálták a vizeletüket - hangzott el a hivatalos magyarázat Muhit Usenbajev és Hnin Thant Zin diszkvalifikálásának okáról. A magyar sportdiplomata hozzáfűzte, hogy nemcsak a vér- és vizeletvizsgálat alapján rajtavesztők számíthatnak eltiltásra, hanem büntetés vár a manipulációval kísérletezőkre is.

Aján Tamás leszögezte: a pozitív esetek sem riasztják vissza, sőt éppenséggel az erőfeszítések fokozására sarkallják az IWF-et, hogy folytassa évek óta tartó, és a sportági világszervezetek közül legelsőként elkezdett átfogó doppingellenes küzdelmét.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a súlyemelést nem fenyegeti a veszély, hogy kikerüljön az olimpiai programból, éppen következetes antidopping politikája miatt, amit Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is megerősített, szigoráért nem egyszer dicsérve az IWF-t.

A sajtótájékoztatón szó esett a pénteken éppen félidejéhez érkezett csiangmaji vb fontosságáról, amit beszédesen igazol két különleges csúcs is: a résztvevőknek, illetve a súlyemelőket delegáló országoknak a száma, mely a maga nemében világrekord. Korábban sosem volt még tudniillik 89 nemzetet reprezentáló 633 induló egyetlen sportági vb-n sem.