Vágólapra másolva!
Lékó Péter remek győzelemmel kezdte meg a Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnokság második félidejét. A viadal nyolcadik fordulójában az orosz Alekszander Griscsuk ellen megszerezte első győzelmét. A spanyol megnyitású partiban fokozatosan játszotta túl ellenfelét, a 60 lépésben kiharcolt nyeréssel megelőzte a táblázaton, feljött a negyedik helyre. Gyors döntetlennel végződött a játéknap rangadója, az éllovas Viswanathan Anand és a második helyezett Borisz Gelfand játszmája. A világranglista-vezető indiai exvilágbajnok megőrizte félpontos előnyét. Meglepte a megnyitásban Peter Szvidler a világbajnok Vlagyimir Kramnyikot, lépésismétléssel végül megosztoztak a ponton. Esélyes állást rontott el remire az örmény Levon Aronjan, tanulságos mentséget talált az orosz Alekszander Morozevics. A szombati szabadnap után vasárnap a kilencedik fordulóra kerül sor, Lékó a világos bábukat vezeti Szvidlerrel szemben.

A Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnokságon megszületett Lékó Péter annyira várt első győzelme, a második félidőt az orosz Alekszander Griscsuk elleni remek nyeréssel kezdte. A spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában a nagymesterek tíz lépésig az előző játéknapon látott Anand-Griscsuk parti nyomán haladtak, az orosz sakkozó új tervvel rukkolt ki. Megnyugtató volt, hogy Griscsuk gondolkodott többet, Péter jelentős időelőnyt ért el, és pozíciója is egyre jobban tetszett drukkereinek, akik szép számban követték az interneten küzdelmét.

Griscsuk először berobogott vezérével a nyílt b vonalon a világos állásba, majd gyorsan visszavonulót is fújt, s ettől a pillanattól kezdve egykapussá vált a játék. Péternek mindenre volt ideje, végre olyan pozíciót játszhatott, amit annyira szeret. Ellenfelének a legkisebb esélye sem volt ellenjátékra, a szegedi nagymester átcsoportosította tisztjeit, és előkészületeket tett a királyszárnyi rohamra. Az árva sötét bástya nem okozott zavarokat, az időellenőrzés után előrelendültek a világos gyalogok. Már boldogan fedeztük fel a különböző nyerőváltozatokat. Péter a stílusának megfelelő lebonyolítást választotta, kikényszerítette a vezércserét. A 60. lépés megtétele után fogadhatta Griscsuk gratulációját.

A játéknap rangadóját az éllovas Viswanathan Anand és a fél ponttal az indiai exvilágbajnokot követő Borisz Gelfand vívta. A világranglistát vezető Vishynek ismét volt egy jól előkészített megnyitáselméleti meglepetése. A vb meglepetésembere, az izraeli színekben játszó Gelfand gyorsan belátta, hogy nem tudja hatástalanítani Anand újabb ötletét, maga kínálta a korai békekötést.

Nincs könnyű helyzetben a két barát, Peter Szvidler és Vlagyimir Kramnyik, amikor egymás ellen kell küzdeniük. Szvidler ráadásul a brissagói világbajnoki döntőn Vlagyimir szekundánsa volt. Az első körben viszonylag simán remiztek, a címvédő egyelőre csak a harmadik, honfitársa pedig végképp adós maradt a jó játékkal. Villámgyorsan lehúzták a nyitást, s arra számoltunk, hogy ezúttal sem "bántják" egymást, amikor a 18. lépésben Szvidler újított. Kramnyikot váratlanul érte a vezérét megtámadó huszárlépés, és közel egy órát tűnődött, hogy miként védje ki világos akcióját, mert királyát gyalogroham fenyegette. Szvidler a kritikus pillanatban kissé elgyávult, a támadás folytatása helyett a lépésismétléses remit választotta.

Elszámolta magát az örmény Levon Aronjan. Úgy gondolta, hogy gyalogelőnyös bástyavégjátékát győzelemig tudja fokozni az orosz Alekszander Morozeviccsel szemben. A végjáték azonban érdekes fordulattal szolgált, világosnak már két gyalogelőnye volt, de királyának nem talált búvóhelyet a sakkok ellen, Moro kiremizte a reménytelennek tűnő partiját.

Szombaton szünnap lesz a világbajnokságon, reméljük, hogy a nagymesterek kipihenik magukat, s a rendezők kiküszöbölik a sok apró hibát - a hivatalos honlapon még mindig rossz párosítások vannak fenn. Vasárnap folytatódik a pontvadászat.

A 8. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Alekszander Morozevics (orosz, 2758) döntetlen (Vezérindiai védelem, 69)
Borisz Gelfand (izraeli, 2733) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Katalán megnyitás, 20)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 60)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Orosz huszárjáték, 29)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 5,5 pont
2. Borisz Gelfand 5
3. Vlagyimir Kramnyik 4,5
4. Lékó Péter 4
5-6. Alekszander Griscsuk és Levon Aronjan 3,5
7-8. Peter Szvidler és Alekszander Morozevics 3

A világbajnokság táblázata:

Forrás: [origo]

A vasárnapi 9. forduló párosítása:
Anand - Aronjan
Griscsuk - Gelfand
Lékó - Szvidler
Morozevics - Kramnyik