Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban, a sakkvilágbajnokság 14. fordulójában Viswanathan Anand a spanyol megnyitás Marshall-támadásában 20 lépésben remizett Lékó Péterrel, és a sakkozás 15. világbajnoka lett. A világranglista-vezető indiai nagymester a viadalon megőrizte veretlenségét, riválisainál jobban készült fel, a klíma okozta nehézségekkel is sikeresen megbirkózott. Beváltotta Garri Kaszparov jóslatát, aki elsőszámú esélyesnek tartotta, s akivel 1995-ben világbajnoki döntőt játszott. Anand 2000 és 2001 között a FIDE világbajnoka volt,  jövőre Vlagyimir Kramnyikkal vív visszavágó párosmérkőzést a világbajnoki címért. Lékó Péter negyedikként zárta a versengést.

A sakkozás új királya, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Madrasban. Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, már gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partijait.

Anand 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, Vaszilij Ivancsukot fél ponttal előzte meg. 1988-ban lett nemzetközi nagymester, két évvel később a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti párosmérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, "villámkezű" Vishy kapkodva esélyes állásokat rontott el. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Anand másokhoz hasonlóan az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségért is harcba szállt. A FIDE versenyében hazai pályán vérzett el az amerikai Gata Kamskyval szemben, a rájátszást 4-4 után elvesztette.

Több siker koronázta szereplését a PCA ciklusban, 1995-ben New Yorkban a világbajnoki címért mérkőzött meg Garri Kaszparovval. Anand nyolc remi után vezetést szerzett, de Kaszparov zseniális játszmában egyenlített, majd többé nem lehetett megállítani az orosz fenomént.

A "madrasi tigris" remekelt a FIDE Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Michael Adams legyőzésével került a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól "megkímélt" Anantolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban, a rapid partikban kapott ki.

Két évvel később "bemelegítésként" Világ Kupát nyert, és nagy álmát is valóra váltotta. A FIDE világbajnokságán Újdelhiben biztosan menetelt, Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben "kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Egy évvel később Moszkvában próbálta meg a címvédést, de az elődöntőben nem bírt az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A váratlan vereséget másfél éves hullámvölgy követte, végül túltette magát a nagy csalódáson és 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, immár negyedszer győzött a hagyományos tornán.

Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Két éve januárban Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmes Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapidversenyeket és a rapid párosmeccseket. A világranglista második indiai nagymestert sokan a 2005-ös argentin világbajnokság legnagyobb esélyesének tartották, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov elleni veresége azonban alaposan keresztülhúzta számításait. Gyorsan belátta, hogy a fantasztikus formában, nagyon eredményesen sakkozó Topalovot nem tudja megszorítani, végül holtversenyben Peter Szvidlerrel második lett.

Wijk aan Zee-ben ismét első, igaz Veszelin Topalovval osztotta a dicsőséget, ötödik győzelmét aratta a holland tengerparti városkában. Monacóban az orosz Alekszander Morozeviccsel holtversenyben lett első. Az áprilisi ranglistán átlépte a 2800-as álomhatárt. Szófiában harmadik, bár az első kör után még vezetett az M-tel viadalon. A torinói sakkolimpián gyengélkedik, 25 Élő-pontja bánja. A leoni rapid tornán a döntőben legyőzte Topalovot, Mainzban az azeri Tejmur Radzsabov ellen nyert meccset.

Az idei évet a Corus-versenyen elért ötödik helyezésével kezdte, majd remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. Az Amber-versenyen ezüstérmes Kramnyik mögött. Április 1-től vezeti a világranglistát. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta, Leonban hatodszor diadalmaskodott, a döntőben Topalovot győzte le. Ismét siker koronázta mainzi szereplését, az örmény Levon Aronjan ellen nyert, ez már a hetedik elsősége volt a német városban.

A világranglista-vezető Mexikóvárosba széles megnyitási repertoárral érkezett, és számtalan új ötletet is kidolgozott segítőjével, a dán Peter Heine Nielsennel. Sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, hatalmas rutinját azonban jól kamatoztatta, ha éppen pihentető remire volt szüksége.

Forrás: [origo]

Az indiai nagymester Kramnyik ellen megizzadt, jövőre elvileg ismét összemérik erejüket a visszavágó mérkőzésen

Két játszmában izzadt meg nagyon, a harmadik fordulóban Vlagyimir Kramnyikkal harcolt nagyot, hogy kicsikarja a döntetlent. A 13. fordulóban az orosz Alekszander Giscsuk szerette volna babérjait megtépázni, de végül Vishy pontos védekezéssel döntetlenre mentette a partit. Az október 1-től érvényes világranglistát is vezeti majd 2790(1) ponttal, és tartalékban még a Mexikóban gyűjtött 10 pontja.

Anand és Kramnyik a szabályzat szerint jövőre visszavágó mérkőzésen méri össze erejét. Csak remélhetjük, hogy a párharcot Európában rendezik meg, küzdelmük nagyszerű csatának ígérkezik. Az 1989-es moszkvai GMA-versenyen játszottak először egymással és remivel indult a viaskodásuk. Azóta még 119 partiban mérték össze erejüket, Vishy 18-14-re vezet 88 döntetlen mellett. Anand a plusszokat azonban a rapid műfajban gyűjtötte össze, a klasszikus tempóban Kramnyiknál az előny 7-4-re, 40-szer megosztoztak a ponton.