Vágólapra másolva!
Az oroszok után az ukránokat is legyőzte a magyar férfikard-csapat, s ezzel bejutott a döntőbe a szentpétervári vívó-világbajnokságon.

A magyar együttes a negyeddöntőben óriási bravúrral és kis különbséggel győzte le az orosz válogatottat. Már az összecsapás előtt tudni lehetett, hogy csak parádés vívással lehet továbbjutni a világklasszis oroszokkal szemben, akiket a hazai közönség is támogatott.

A Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás összeállítású együttes szívósan küzdött, és ha éppen hátrányba került, akkor sem adta könnyen magát, minden találatért megharcolt, és ez - nem mindennapi végjátékban - meghozta a sikert.

Óriási szerepe volt a győzelemben a vb-újonc, még csupán 17 éves Szilágyinak - aki az utolsó előtti párban 8-3-ra megverte az egyéniben ötszörös aranyérmes, Szentpéterváron is győztes Sztanyiszlav Pozdnyakovot -, valamint Nemcsiknek, aki ugyan az utolsó asszóját 6-5-re elvesztette, de összességében plusz 6-os találati mutatóval zárt, és a végén 43-44-nél két egylámpás tust adott.

Nemcsik 5-1-re verte Pozdnyakovot, majd Lontay 9-4-re kikapott Alekszej Jakimenkótól, Szilágyi pedig 5-4-re Nyikolaj Kovaljovtól (13-15). Ezt követően Lontay 5-3-ra alulmaradt Pozdnyakovval szemben, Nemcsik 8-5-re verte Kovaljovot, Szilágyi pedig 5-3-as vereséget szenvedett Jakimenkótól (27-30).

A zárókörben Decsi 5-5-öt vívott Venjamin Resetnyikovval, majd jött Szilágyi 8-3-as bravúrja Pozdnyakov ellen. Nemcsik így 40-38-nál ment föl a pástra Jakimenko ellen. Az orosz felzárkózott, sőt 43-44-nél ő vezetett, de ekkor Nemcsik két egylámpás - azaz vitathatatlan - találattal fordított (45-44).

Nemcsik plusz 6-os, Szilágyi plusz 2-es, Decsi nullás, Lontay mínusz 7-es mutatóval zárt.

A folytatásban az együttes ezúttal nem hagyta a végére a döntést. Valamennyi asszó után vezetett, a kilencediket megelőzően már 40-31-re.

Szilágyi 5-3-ra verte Oleg Sturbabint, Nemcsik 5-5-öt vívott Dmitro Bojkóval, Lontay pedig 5-2-re verte a 2003-ban egyéni világbajnok Vlagyimir Lukasenkót (15-10). Aztán Szilágyi kikapott Bojkótól 6-5-re, Lontay pedig ugyanennyire Sturbabintól, Nemcsik viszont 5-4-re nyert Lukasenko ellen (30-26).

Ezt követően, a két csere csatájában Decsi 5-2-re legyőzte Vlagyiszlav Tretyakot, majd Szilágyi 5-3-ra verte Lukasenkót. Következett - 40-31-nél - Nemcsik és Sturbabin. A különbség csökkent, de azért még nem lett olyan kicsi, hogy különösebben izgulni kelljen. Azért izgultak a magyar táborban, különösen 43-39-nél, mert Nemcsiknek nem jöttek be az akciói. Aztán megadtak neki egy találatot, a következő összeakaszkodás után pedig a lelátón és a pást mellett is felugrottak a magyarok, érkezett a "szakmai elemzés" is: "ütés, vágás", és mivel az asszóvezető is így látta, döntőbe jutottak a magyarok (45-39).

Szilágyi és Decsi plusz 3-as, Lontay plusz 2-es, Nemcsik mínusz 2-es találati mutatóval zárt.

A magyar idő szerint 15.30-kor kezdődő döntőben a franciák következnek.

Eredmények:
a 16 között:
Magyarország - Koreai Köztársaság 45-40

negyeddöntő:
Magyarország - Oroszország 45-44
Ukrajna - Németország 45-39
Franciaország - Kína 45-37
Olaszország - Fehéroroszország 45-39

elődöntő:
Franciaország - Olaszország 45-29
Magyarország - Ukrajna 45-39