Vágólapra másolva!
Visszaadta olimpiai érmeit Marion Jones amerikai sztáratléta, néhány nappal azután, hogy a bíróság előtt elismerte: doppingszereket használt a sydneyi olimpia előtt.

Az érmek visszaszolgáltatását az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelentette be hétfőn, és a sportoló ügyvédje is megerősítette.

Az USADA azt is tudatta, hogy Jones elfogadta kétéves eltiltását, amelyet beismerő vallomása után szabtak ki rá.

A 2000-es sydneyi olimpián három arany- és két bronzérmet szerzett 31 éves sprinter múlt pénteken a New York-i kerületi bíróság előtt elismerte: hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt doppingszereket.

A sportoló a taláros testületnek azt mondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Jones múlt pénteken a sajtó nyilvánossága előtt bejelentette visszavonulását.

Peter Ueberroth, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának elnöke közben bocsánatkérő levelet küldött Sydneybe, ugyanakkor arra kérte azokat a versenyzőket, akik a váltóban együtt futottak Jonesszal, hogy ők is adják vissza ötkarikás érmeiket.

"Szeretnénk bocsánatot kérni a 205 nemzeti olimpiai bizottságtól, az ausztrál emberektől, a sydneyi játékok szervezőitől, az önkéntesektől és azoktól a sportolóktól, akik lemaradtak a dobogóról, s elveszítették azt a lehetőséget, hogy tiszteletükre eljátsszák a himnuszt és felhúzzák nemzeti zászlajukat" - áll a levélben.

Ueberroth hozzátette: a 2008-as pekingi olimpián induló amerikai csapat doppingmentes lesz: "Abszolút garanciát nem tudunk adni, de egyértelműen ez a fogadalmunk."