Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a vaksakk Világkupa második játéknapján Polgár Judit az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagjával, a 17 éves Szergej Karjakinnal mérkőzött meg. Nagymesternőnk világossal nehéz küzdelemben kiharcolta a döntetlent. Sötéttel azonban a szicíliai védelem Najdorf-változatában vereséget szenvedett. Négy forduló után a kínai Bu Xiangzhi hárompontos előnnyel vezet. Holtversenyes társával, a 16 éves Magnus Carlsennel csatázott, sötéttel nyert, világossal remizett. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ezúttal sem koncentrált tökéletesen, esélyes állást rontott el, majd ismét tisztet nézett Pentala Harikrishna  ellen. A harmadik játéknapon Polgár Judit az indiai sakkozóval mérkőzik meg.

A baszk városban nem megy a játék a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott két résztvevőnek, Polgár Juditnak és Veszelin Topalovnak. Az első játéknapon egymással 1-1-re végeztek, következő meccsükön kikaptak.

Az ukrán Szergej Karjakin nagymesternőnk ellen a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát játszotta meg, és Judit a 7.Hd5 változat mellett döntött. Vezérszárnyon kezdeményezett, de egy elsietett gyaloglépés után gyalogot vesztett. Esélyt csak d szabadgyalogja jelentett, és az ukrán sakkozó többször is hibázott, majd már maga kereste a menekülést jelentő örökös sakkot.

A második partiban Judit a szicíliai védelem Najdorf-változatában keresett bonyodalmakat, de a nyíltsisakos játék Karjakinnak kedvezett. Tisztet áldozott, kölcsönös pontatlanság után jól bonyolított, és megszerezte első győzelmét.

Az indiai Pentala Harikrishna ismét francia védelmet játszott, s fél pont erejéig jónak bizonyult választása Veszelin Topalovval szemben, aki jó lehetőséget puskázott el. Világossal Harikrishna vesztés közelbe került, de a bolgár exvilágbajnok ezúttal is elvesztette kontrollját az állás felett, fölényes állást rontott el, majd ütésbe tette huszárját.

Szicíliai kalandokat láttunk a két éllovas, a 16 éves norvég tini Magnus Carlsen és a kínai Bu Xiangzhi első összecsapásában. Carlsen vezért áldozott, de eltévesztette a helyes folytatást, és a kínai nagymester vezére erőre kapott, sorban ütögette le a világos gyalogokat. Az időzavaros kapkodásban érvényesítette anyagi előnyét. Világossal belement a lépésismétlésbe, és 3 pontos előnyre tett szert.

Forrás: [origo]

Polgár Judit Harikrishna ellen javíthat

A második játéknap eredményei:
A 3. forduló eredményei:
Polgár Judit (magyar, 2708) - Szergej Karjakin (ukrán, 2694) döntetlen (Szicíliai védelem, 46)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Bu Xiangzhi (kínai, 2692) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 84)
Veszelin Topalov (bolgár, 2769) - Pentala Harikrishna (indiai, 2668) döntetlen (Francia védelem, 50)

A 4. forduló eredményei:
Szergej Karjakin (ukrán, 2694) - Polgár Judit (magyar, 2708) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 45)
Bu Xiangzhi (kínai, 2692) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Szláv védelem, 48)
Pentala Harikrishna (indiai, 2668) - Veszelin Topalov (bolgár, 2769) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 46)

A verseny állása:
1.Bu Xiangzhi 8 pont
2-4. Magnus Carlsen, Pentala Harikrishna és Szergej Karjakin 5
5-6. Polgár Judit és Veszelin Topalov 4

A harmadik játéknap párosítása:
5. forduló:
Pentala Harikrishna - Polgár Judit
Bu Xiangzhi - Veszelin Topalov
Szergej Karjakin - Magnus Carlsen

6. forduló:
Polgár Judit - Pentala Harikrishna
Veszelin Topalov - Bu Xiangzhi
Magnus Carlsen - Szergej Karjakin