Vágólapra másolva!
Kedden megkezdődtek a küzdelmek a chicagói olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokságon, amelynek első napján érdekelt mindkét magyar, Oltványi Dávid és Káté Gyula is magabiztosan győzött és bejutott a legjobb 32 közé. A két győzelem után Rácz Sándor az 57 kilósok között simán kikapott venezuelai ellenfelétől.

A 54 kg-os Oltványi az indiai Singh ellen összecsapásán ugyan nem kápráztatta el az Illinois Egyetem sportcsarnokának nézőit - félidőben mindössze 4-1 volt az állás -, sikeréhez azonban nem férhetett kétség.

"Igyekeztem elmozogni az indiaitól és úgy érzem, ez sikerült, persze üthettem volna többet is. Nem vagyok elégedett a teljesítményemmel, a tizenhatba jutásért többet kell mutatnom thaiföldi ellenfelemmel szemben. Persze az a fő, hogy győztem, így legalább van lehetőségem a javulásra" - mondta Oltványi, aki kick-boxban is kiváló, továbbá jövő ilyenkor talán már földrajz-számítástechnika szakos tanár lesz, ha addig végez a szegedi főiskolán.

Káté Gyula már most tanár, még ha nincs is erről diplomája: az ökölvívás tanára. Az MTK 64 kg-os vb- és Eb-bronzérmes klasszisa parádézott az ellen az ír fiú ellen, akit a nyáron a dublini Európai Uniós Eb-n csak véres verejtékkel tudott legyőzni. A legutóbbi vb-n már az első körben kiesett Káté a döcögős kezdés után hengerelt és úgy tűnt, ha nagyon kellett volna, akár ki is üthette volna Joyce-t.

"Élveztem a bokszot, még ha akadt is holtpontom. Jó formában érzem magam, alig várom már, hogy újra bokszolhassak" - értékelte teljesítményét Káté, aki brazil ellenféllel találkozik a következő körben.

A két győzelem után megszületett az első magyar vereség is: Rácz Sándor az 57 kilósok között simán kikapott venezuelai ellenfelétől.

Rácznak már a beválogatása is kérdéses volt, s a szorítóban nemigen tudott rácáfolni a kétkedőkre. A venezuelai Ángel Rodríguez az első menetben megrendítette a gyöngyösi öklözőt, akire számoltak is. A második etap egyértelműen a dél-amerikaié volt, a harmadik és a negyedik pedig dulakodást hozott, melynek során egy egész világversenyre való szabálytalanságot mutatott be a két, képzetlennek tűnő bokszoló. A végeredmény senkit sem lepett meg, legfeljebb annak aránya.

A szerdai programban Ráczon kívül még Szili István (75 kg), Darmos József (91 kg) és Kurtucz Csaba (+91 kg) lép szorítóba, de ők már a délutáni, illetve az esti műsorban, azaz magyar idő szerint csütörtökön.

eredmények, a legjobb 32 közé jutásért:
54 kg: Oltványi Dávid - Surish Singh (indiai) 9-4
57 kg: Ángel Rodríguez (venezuelai) - Rácz Sándor 20-7
64 kg: Káté Gyula - John Joyce (ír) 32-17