Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Mihail Botvinnik Sakk-klubban zajló II. Tal-emlékverseny negyedik fordulójában öt döntetlen született. Lékó Péter világossal remizett Jevgenyij Alekszejevvel. A szicíliai védelem Najdorf-változatában nagymesterünk gyalogot áldozott a kezdeményezés érdekében, az orosz sakkozó ajánlatára a 31. lépésben lett döntetlen a parti. A három éllovas nem kockáztatott. A norvég Magnus Carlsen és az azeri Sahriyar Mamedgyarov egymás ellen remizett. Vlagyimir Kramnyik bonyolult állásban maga kínálta  a békekötést az amerikai Gata Kamskynak. Pontosztozkodással zárult a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, valamint az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Dmitrij Jakovenko játszmája is. Az ötödik játéknapon Lékó Péter sötét lesz Jakovenko ellen.

A Tal-emlékverseny harmadik fordulójában négy játszma is döntéssel végződött, a negyedik játéknapon öt döntetlen született. Elsőként a norvég Magnus Carlsen és az azeri Sahriyar Mamedgyarov partija fejeződött be békekötéssel. Alighanem meglepetéssel érte a 16 éves titánt Mamedgyarov Pirc védelme, óvatos volt, inkább egy teljes kiegyenlítéshez vezető változat mellett döntött.

Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik már a 20. lépés után maga kínálta a békekötést az amerikai Gata Kamskynak. Korábban 19 játszmában csatáztak egymással, és Kamsky mérlege volt a kedvezőbb, 5-4-re vezetett 10 remi mellett. Kramnyik pályafutásának egyik nagy fiaskóját épen Kamskyval szemben szenvedte el. 1994-ben világbajnok-jelölti párosmérkőzésen 4,5-1,5-re kapott ki, három játszmát is vesztett.

Forrás: [origo]

A klasszikus gondolkodási idejű partikban az egykori orosz nagymester nyolcszor remizett, és négyszer nyert, és csak egyszer kapitulált. Kamsky eredetien kezelte a Nimzoindiai védelmet, gyalogot áldozott. Kramnyik alighanem a legjobb pillanatban kínálta a döntetlent, királya körül már-már viharfelhők gyülekeztek.

Lékó Péter a szicíliai védelem Najdorf-változatában gyalogot áldozott az orosz Jevgenyij Alekszejevvel vívott partijában. A futópár, az f7 gyalogra nehezedő nyomás kielégítő ellenérték volt, de az előző napi, Kramnyiktól elszenvedett vereség Pétert is óvatossá tette, és elfogadta Alekszejev remiajánlatát.

Forrás: [origo]

Viharos kezdés után elcsendesültek a viharok a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partijában. Az izraeli Borisz Gelfand sokáig kedvezőbben állt az orosz Dmitrij Jakovenko elleni játszmájában, de előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A 4. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2739) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) döntetlen (Spanyol megnyitás, 46)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) döntetlen (Pirc védelem, 22)
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) döntetlen (Vezércsel, 44)
Lékó Péter (magyar, 2755) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Gata Kamsky (amerikai, 2724) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 20)

A verseny állása:
1-3. Vlagyimir Kramnyik, Magnus Carlsen és Sahriyar Mamedgyarov 2,5 pont
4-7. Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev, Borisz Gelfand és Alekszej Shirov 2
8-10. Gata Kamsky, Vaszilij Ivancsuk és Dmitrij Jakovenko 1,5

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]
Az 5. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik - Alekszej Shirov
Jevgenyij Alekszejev - Gata Kamsky
Dmitrij Jakovenko - Lékó Péter
Sahriyar Mamedgyarov - Borisz Gelfand
Vaszilij Ivancsuk - Magnus Carlsen