Vágólapra másolva!
A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága csütörtökön felmentette Kovács Ágnest, aki a grémium szerint  nem követett el semmilyen doppingvétséget. A Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS) képviselője, Kolláth György szerint a határozat jogszabálysértő, azt azonban még nem tudni, tesz-e a MACS további lépéseket az ügyben. Kovács egyelőre nem nyugodhat meg azért sem, mert a nemzetközi szervezetek még elmarasztalhatják.

A fegyelmi ülésen történtek percről percre

14.40: Kovács Ágnes lényegében annyit mondott, örül annak, hogy kedvező döntés született, és újra a sportra koncentrálhat, a további kérdésekre pedig ügyvédje, Zamecsnik Péter válaszol a későbbiekben.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ETL6CyK4i8h4ffR3


14.35:
Kolláth György jogszabálysértőnek nevezte a döntést, s jelezte, az is jogszabálysértő lesz, ha Kovács Ágnes rajthoz áll a pénteken kezdődő rövidpályás országos bajnokságon. Elvárja, hogy írásban is megkapják a határozatot, azt pedig majd a megbízója dönti el, hogy tesz-e további lépéseket az ügyben. Fellebbezésre 15 napig van lehetőség.

14.30: Megvan az eredmény, Kovács Ágnest felmentették, a bizottság szerint nem követett el doppingvétséget. A testület úgy értékelte, az olimpiai bajnoknő megindokolta, miért távozott idő előtt az ellenőrzésről, hiszen közölte, Roger Moore, az UNICEF képviselője várja. A bizottság szerint, ha nem lett volna megfelelő indok távozására, akkor az eset önhibának minősülne. Kovács Ágnes azonban olyan súlyú sportdiplomáciai találkozón vett részt, amely a magyar sport egésze szempontjából is kiemelkedően fontos.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MwpagR26Q8XusNgu



14.08: Kolláth György újabb pengeváltásba bonyolódik, ezúttal Ruza Józseffel. Az úszószövetség főtitkára azt tudakolja, miért nem iktatták a MACS-os iratokat, mire Kolláth a szövetségi jelentés meghamisításáról kezd beszélni. Ruza azonban az "akkor a bíróságon találkozunk" kijelentéssel félbeszakítja, és Turi Györggyel együtt elhagyja a termet.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=IFT1Nia0b8iZU0O9

13.38: Visszatért a bizottság, ám a második felvonás mindössze három percig tartott. Ezalatt Antos Árpád bejelentette, hogy nem lesznek tanúmeghallgatások, és mivel az iratok alapos átvizsgálása után megállapították, hogy minden szükséges adat a rendelkezésükre áll, ismét visszavonulnak, hogy meghozzák döntésüket.

13.05: Még mindig szünet, közben Kolláth György rendelütlenül válaszol az újságírók kérdéseire. Egyszer Turi György is a MACS képviselőjéhez fordul, egy pillanat alatt elnémul a terem. Kovács Ágnes edzője azt szeretné tudni, három ember szava miért nem ér többet két ember szavánál, a félbeszakadt doppingellenőrzésnél ugyanis rajta kívül egy másik edző, Papp Anita is jelen volt, és igazolja a versenyző verzióját, míg az eseményekre máshogyan emlékező doppingellenőrök csak ketten voltak a Kőér utcában. Íme a párbeszéd:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0taxwrB8OqbaUksJ



Egy újságírói felvetésere, miszerint Kolláth adott esetben Kovács képviseletét is elvállalná-e, az alkotmányjogász kitérő választ ad, megjegyezve, hogy ezzel talán a szakmai hírnevét tenné kockára, a MACS szempontjából viszont teljesen tiszta az ügy.

12.16: Nincsen újabb fejlemény, tovább tart a szünet. A Komjádi uszoda tanácstermében és környékén szinte lépni sem lehet a média munkatársaitól. A folyosón rendőrök állnak, a szünet elrendelésekor ők kísérték ki Kovács Ágnest a teremből.

Fotó: MTI

Kolláth György főszereplővé lépett elő

11.53: Nem sokkal a kezdés után máris félbeszakadt a fegyelmi bizottság ülése, miután a Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS) képviseletében eljáró Kolláth György ügyvéd aggályainak adott hangot az ügy eddigi fejleményeivel kapcsolatban, formai és tartalmi hibákat felróva a MÚSZ-nak.

Kolláth érvelése szerint jogszabálysértést követett el a szövetség, amikor az úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárást - amely szerint az olimpiai bajnok nem követett el doppingvétséget - nem a főtitkár, vagy az általa megjelölt személy, hanem egy öttagú bizottság folytatta le. Továbbá az alkotmányjogász szerint a felülvizsgálati eljárással a MÚSZ elébe ment a fegyelmi bizottságnak, amelynek hatáskörét, illetékességét is Kolláth kétségbe vonta.

Az ügyvédi felszólalásra a fegyelmi bizottság elnöke, dr. Antos Árpád szünetet rendelt el, hogy tanulmányozzák Kolláth beadványát.