Vágólapra másolva!
A műkorcsolyázók január eleji országos bajnokságán Hoffmann Nóra már új párjával, az orosz származású, de amerikai állampolgár Makszim Zavozinnal indul jégtáncban. Az ob-n ugyanakkor bő három évtizedes tetszhalál után újraéled a páros szakág, a San Franciscóban élő Trefil Kristóf ugyancsak amerikai párra lelt, s a kettős magyar színekben részt vehet a junior vb-n is. Hoffmannék még várnak az engedélyükre, hogy szerepelhessenek a felnőtt vb-n.

"Tudomásom szerint jelenleg többen is kacérkodnak a gondolattal, hogy megpróbálkozzanak a párossal, egyelőre azonban csak az hivatalos, hogy Trefil Kristóf az amerikai Natalie Katherine Ganemmel korcsolyázik együtt. Mindketten fiatalok, még juniorok, de a korosztályukban megütik a nemzetközi szintet. Kristóf San Franciscóban él, mindkét szülője magyar, és édesanyja egykor jégtáncos volt" - mondta el Sallak György.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség főtitkára arról is tájékoztatott, hogy nemzetközi szövetség döntése értelmében a páros már indulhat a junior vb-n - természetesen magyar színekben -, és elméletileg akár már a zágrábi felnőtt Eb-n is szerepelhetne. "A junior vb-n biztosan ott lesznek, az Eb-ről még nincs döntés" - tette hozzá Sallak György.

A magyar bajnokságot január 12-13-án rendezik meg a Gyakorló Jégcsarnokban, ahol jégre lép egy másik "nemzetközi" kettős is: jégtáncban Hoffmann Nóra az orosz származású, de amerikai állampolgár Makszim Zavozinnal korcsolyázik. Mint ismert, a juniorok között kétszeres vb-ezüstérmes, felnőttként Eb-10., a torinói téli olimpián 17. helyezett Hoffmann Nóra, Elek Attila kettős idén felbomlott, s Hoffmann a tengerentúl talált magánk párt. Zavozin két éve junior világbajnok volt, de tavaly ő is pár nélkül maradt.

Az amerikai szövetség egyelőre még nem adta áldását arra, hogy Zavozin magyar színekben induljon a világversenyeken - a vb-szerepléshez magyar állampolgárságra nincs szükség, csak letelepedési engedélyre -, az ügy jelenleg "adminisztrációs" szakaszban van.

"Kapcsolatban vagyunk az amerikai szövetséggel, és első számú, legfontosabb ügyként kezeljük a páros jövőjét. A jégtáncban mindig jelen voltunk, eredményeket tudtunk felmutatni, és ha ez a pár nem állhat össze, akkor nagy gondban leszünk. A Nóráék után következő generációnak ugyanis még fel kell nőnie" - fogalmazott Sallak György.

A Hoffmann, Zavozin jégtánckettős a jégen mindenesetre már összeállt, a duó az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban készült, ezen a héten Japánban edz, decemberben pedig Budapesten folytatja a felkészülést a szezonra. Hoffmannék a sportágban egyik legnagyobb tekintélynek számító orosz Nyikolaj Morozovval dolgoznak együtt, akinek többek között a regnáló női világbajnok, a japán Miki Ando is a tanítványa.

"A zágrábi Eb-re még csak nézőként megyünk ki, de bízunk benne, hogy márciusban a göteborgi világbajnokságon már indulhatunk, és ott berobbanunk a nemzetközi mezőnybe" - mondta el Hoffmann Nóra.