Vágólapra másolva!
Hanti-Manszijszkban, a Világkupa döntőjének első játszmája a 42. lépésben pontosztozkodással végződött. A spanyol Alekszej Shirov vezette a világos bábukat, és az amerikai Gata Kamsky a 20. lépésben tért el a viadal nyolcaddöntőjében, az orosz Peter Szvidler ellen látott folytatástól. Shirov elkerülte a lépésismétléses döntetlent, de a sorozatos cserék után az állás remihez vezetett. A négyjátszmás döntő pénteki második partijában Kamsky vezeti a világos bábukat, 2-2 esetén rájátszás dönt. A győztes jövőre a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval a kihívó jogáért küzdhet meg, Anand és Kramnyik világbajnoki döntő nyertesével játszhat.

A szibériai olajvárosban a szerdai szünnap után megkezdődött a Világkupa döntője, a spanyol Alekszej Shirov és az amerikai Gata Kamsky négyjátszmás párharca.

Mindketten már világbajnoki döntőt is játszottak, a 33 éves Kamsky 1996-ban, Elisztában Anatolij Karpovval vívott csatát és 10,5-7,5-re kapott ki. Az amerikai nagymester veresége után hátat fordított a sakknak, ritka fellépéseinek egyikén, 1999-en, a Las Vegas-i kieséses rendszerű vb-n más az első körben kikapott a későbbi győztestől, az orosz Alekszander Halifmantól. Orvosi egyetemi tanulmányainak befejezése után 2004-től rapidtornákon próbálgatta ismét szárnyait, majd 2005-ben, Hanti-Manszijszkban világbajnok-jelölt lett. Wijk aan Zee-ben még botladozott, a szófiai szuperversenyen a haza pályán küzdő Veszelin Topalovot szorongatta, csak kettős veresége fosztotta őt meg a tornagyőzelemtől.

A torinói sakkolimpián bronzérmes amerikai válogatott éltáblása. A világbajnok-jelölti párosmérkőzések során a francia Etienne Bacrot ellen könnyen nyert 3,5-0,5-re, de a folytatás már nem volt ilyen sikeres, az izraeli Borisz Gefand 3,5-1,5-re legyőzte. A moszkvai Tal-emlékversenyen - 1-gyel zárt, a snell-világbajnokságon negyedik lett.

Forrás: [origo]

A 35 éves Alekszej Shirov 1998-ban a kihívó jogáért játszott párosmérkőzésen 5,5-3,5-re legyőzte Vlagyimir Kramnyikot, de a világbajnoki címért végül a legyőzött mérkőzött meg Garri Kaszparovval és foglalta el a trónt. Shirov 2000-ben Viswanathan Ananddal játszott döntőt a FIDE világbajnoki címért, de sorozatos hibái miatt 3,5-0,5-re kikapott. Az elisztai világbajnok-jelölti párosmérkőzés során az angol Michael Adams ellen rájátszásban nyert, majd az örmény Levon Aronjantól balszerencsés vereséget szenvedett. A szupernagymesterek között az egyik legszínesebb stílusú spanyol sakkozó partijai méltán érdemelnek nagy figyelmet, a bonyodalmakat kereső és bátran vállaló stílusa miatt a sakkrajongók nagy kedvence.

Mindketten veretlenül jutottak a döntőbe és párharcuk első partija a spanyol megnyitású játszmában pontosztozkodással végződött. Húsz lépésig a Szvidler-Kamsky játszma nyomán haladtak, az amerikai nagymester új tervvel rukkolt ki. Shirov nem akart lépésismétléssel remizni, védett szabadgyalogja miatt állása kicsit kedvezőbbnek tűnt, de Kamsky jól védekezett. A sorozatos cserék után logikus volt a végkifejlet, a döntetlen.