Vágólapra másolva!
Moszkvában, a sakkozás hatodik világbajnokáról, Mihail Botvinnikról elnevezett központi sakk-klubban december 17. és 30. között 12 résztvevővel rendezik meg az orosz férfi szuperbajnokságot. Az Európa-bajnokságot nyert orosz válogatottból négyen is játszanak. Meglepetésekkel indult a viadal: az első játéknapon a négyszeres bajnok Peter Szvidler szenvedett vereséget, a második fordulóban a világranglistán hatodik Alekszander Morozevics kényszerült kapitulációra. A bajnokságon az első negyven lépés során csak főbírói engedéllyel lehet remizni. Ötmillió rubel a teljes díjalap, a győztes 1,1 millióval gazdagodik.

A túlzsúfolt versenynaptárban is közel állandó időpontja van az orosz szuperbajnokságnak, amelyet immár negyedszer decemberben rendeznek meg. Az elsőt Garri Kaszparov nyerte meg 2004-ben, egy év múlva Szergej Rublevszkij diadalmaskodott.

Tavaly holtversenyben végzett az élen Jevgenyij Alekszejev és Dmitrij Jakovenko, a rapid rájátszásban dőlt el a bajnoki cím sorsa a 21 éves Alekszejev javára 23 esztendős riválisával szemben. A címvédő hiányzik az idei 12 fős mezőnyből, de a Krétán csapat Európa-bajnokságot nyert válogatottból Peter Szvidler, Alekszander Morozevics, Alekszander Griscsuk és Dmitrij Jakovenko is sakkasztalhoz ült. A fiatalok egyre jobban beérnek, nagy harc lesz, hogy kikből áll a jövő évi olimpiai válogatott. A tét nagy, két olimpián nem nyert az első helyen kiemelt együttesük.

Többen alaposan kifacsarva kezdték a csatát. A négyszeres bajnok Szvidler például szeptemberben a mexikói vb-n játszott, majd pihenés nélkül a Klubcsapatok Európa Kupáján. A spanyol csapatbajnokságban is szerepelt, vezérevezőse volt az Eb-t nyert válogatottnak. Hanti-Manszijszkban, a Világkupán a nyolcaddöntőben rapid rájátszásban kapott ki a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól. Az első helyre rangsorolt Alekszander Morozevics sem panaszkodhatott tétlenségre. Moro is közel hasonló szériát csinált végig, a Világkupán való részvételt nem vállalta. Alekszander Gricsuk programjában még a Tal-emlékverseny is szerepelt.

A sakkéhség így nem jellemző az esélyekre, s nem véletlen, hogy Szvidler, Morozevics és Jakovenko is korán botlott. Az első játéknapon a négyszeres bajnok Szvidler vesztett világossal szinte ellenállás nélkül Andrej Ricsagovval szemben, akinek a legalacsonyabb az Élő-pontja a mezőnyben. Nagy küzdelmet vívott Dmitrij Jakovenko és Alekszander Morozevics, kölcsönös pontatlankodás után lett remi, mindketten nyerhettek volna. A második fordulóban Morozevics ügyetlenkedett, Szvidler szerencsésnek mondhatta magát, Jakovenko is búslakodhatott.

Az első forduló eredményei:
Szvidler (2732) - Ricsagov (2528) 0 - 1 (Francia védelem, 51)
Drejev 2607) - Griscsuk (2715) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 22)
Amonatov (2637) - Tyimofejev (2637) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 32)
Inarkijev (2674) - Szakajev (2634) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Jakovenko (2710) - Morozevics (2755) döntetlen (Franca védelem, 69)
Vitjugov (2594) - Tomasevszkij (2646) 0 -1 (Nimzoindiai védelem, 43)

A második forduló eredményei:
Ricsagov - Tomasevszkij döntetlen (Vezérindiai védelem, 52)
Griscsuk - Amonatov 1 - 0 (Szicíliai védelem, 55)
Szakajev - Jakovenko 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 41)
Szvidler - Drejev 1 - 0 (Szicíliai védelem, 36)
Morozevics - Vitjugov 0 - 1 (Szicíliai védelem, 71)
Tyimofejev - Inarkijev döntetlen (Spanyol megnyitás, 64)

A bajnokság állása:
1-4. Tomasevszkij, Szakajev, Griscsuk és Ricsagov 1,5 pont
5-8.Szvidler, Amonatov, Inarkijev és Vitjugov 1
9-12. Drejev, Jakovenko, Morozevics és Tyimofejev 0,5