Vágólapra másolva!
A női versenyben harmadik helyen végzett Pavuk Viktória megóvta a műkorcsolyázók országos bajnokságán vasárnap született végeredményt, és nem fogadja el, hogy lemarad a jövő heti zágrábi Európa-bajnokságról. Ha a műkorcsolya szakbizottság június 12-i ülésén a válogatási elvek írásba foglalásánál jó helyre kerül egy vessző, most nem lenne ekkora bonyodalom. Legfeljebb kisebb.

A magyar szövetség az Eb-re Sebestyén Júliát és Pavuk Viktóriát nevezte, tartalékként Katherine Hadfordot és Pádár Biánkát jelölte, az ob-n azonban Sebestyén mögött váratlanul Hadford végzett a második helyen.

Ennek folyományaként a szakbizottság még az érmek átadása előtt összeült, és megváltoztatta a határozatát: eszerint a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén mellett a már másfél éve Magyarországon élő, s a tavalyi junior vb-n már magyar színekben indult Hadford vehet részt a jövő heti zágrábi kontinensbajnokságon.

A 2004-es budapesti Eb-n negyedik helyezett Pavuk Viktória azonban nem fogadja el a döntést, s óvást nyújtott be: "Rengeteg múlik azon, hogy ki indul az Eb-n, hiszen ha Kathie gyengén teljesít, az azzal járhat, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon már csak egy magyar versenyző szerepelhet, és az nyilvánvalóan Juli lesz. S akkor az egész jövőmet át kell gondolnom...

Egyelőre még reménykedem, hogy mégis ott lehetek Zágrábban, ugyanis megóvtuk a bajnokság végeredményét. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, vagyis az ISU 430-as szabálya alapján erre van lehetőség. A videófelvételek alapján egyértelmű, hogy a kűrben két tiszta tripla ugrásomat nem fogadták el háromfordulatosnak, de összességében is mondhatom, hogy engem lepontoztak, ugyanakkor Kathie magasabb pontszámokat kapott annál, amit reálisan érdemelt volna. Ha pedig a nemzetközi eredményeinket összehasonlítjuk, egyértelmű, hogy nekem kellene indulnom az Eb-n, ahogy azt korábban a szakbizottság el is döntötte."

A szakbizottság vasárnap négy igen szavazat mellett három tartózkodással jelölte az Eb-re Katherine Hadfordot, Pavuk Viktória azonban két esetet is említ precedensként, amikor utólag még egy csavar került a történetbe: "Tavaly a junior jégtáncosok versenyében is belátták a pontozók, hogy tévedtek, és így végül az a páros ment a vb-re, amelyik megérdemelte.

Néhány évvel ezelőtt pedig a férfiaknál ugyancsak bírói hiba miatt egy Erdélyből áttelepült fiú megelőzte Vidrai Szabolcsot, aki ugyan a bajnoki aranyat nem kapta meg, de az Eb-re ő utazhatott. Én is ezt szeretnem elérni. A hétfő mindenképpen pihenőnap lett volna számomra, kedden azonban már ott leszek az edzésen."

A műkorcsolya szakbizottság vezetője, Jurek Eszter szerint már véglegesnek tekinthető, hogy az Eb-re Hadford megy, s óvásra nincs is lehetőség. "Az ISU-szabályzat 123-as szakasz 4/a pontjában foglaltak alapján nem lehetséges helyt adni óvásnak, ezt érdemi vizsgálat nélkül kell elutasítani. Emlékezhetünk arra, Sebestyén Juli is kesergett már világversenyen, hogy elvették a tripla Lutzát, ezt sem lehetett megóvni. Jelen helyzetben egyébként külön kell kezelni az óvást, illetve azt az esetet, amikor a szakbizottság döntését úgymond megtorpedózzák. De a vasárnapi döntésünk végleges."

Ennek kapcsán azonban felmerül a kárdés, hogy a szakbizottság valójában milyen válogatási elveket fektetett le, és korrekt döntés volt-e az ob után az Eb-csapatban Pavukot lecserélni? "Az ominózus ülésen, még tavaly június 12-én az Eb-re Sebestyén Júliát és Pavuk Viktóriát, tartaléknak Katherine Hadfordot és Pádár Biankát neveztük. De olyan döntés, hogy a kiküldetés végleges eldöntésekor az ob eredményét figyelmen kívül hagyjuk, nem született" - monda el Jurek Eszter, akitől erre azt kérdeztük, miért nem azt rögzítették inkább, hogy az Eb-csapatot az országos bajnokság eredményeit is figyelembe véve hirdetik ki?

Forrás: MTI

Jelen állás szerint Katherine Hadford indulhat Zágrábban

"Nem akarom kozmetikázni a történetet, de a hivatalos szakbizottsági jegyzőkönyvben a leglényegesebb mondat olyan kétértelmű lett, mint az, hogy a "királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz"; a kérdés az, hol a vessző? Nos, sajnos nálunk is lemaradt egy vessző, és így csak az egyértelmű, hogy a vb-indulást az Eb és az ob dönti el.

Kathie programjai egyébként még egy hónappal sem ezelőtt voltak olyan színvonalon, mint most, és tavaly júniusban azzal a lehetőséggel nem igazán foglalkoztunk, hogy majd ő megy az Eb-re. Én is csak az elmúlt hetekben gondoltam arra, mi történik akkor, ha megelőzi Vikit. S mivel rögtön felvetődött bennem, hogy akár még botrány is lehet, az ob-re külföldi kontroll bírót hívtunk meg, aki az ISU legmagasabb vizsgájával rendelkezik, s abszolút objetív személy.

A technikai specialista magyar volt, de már húsz éve Svédországban él, ő sem kedvez senkinek. A döntnök, a kontroll bíró és a technikai specialista előtt videó van, vitás esetben többször is megnézhetik a kérdéses elemet, így égbekiáltó igazságtalanság nem születhet" - szögezte le Jurek Eszter.

Mindazonáltal a pontozásnak jócskán vannak szubjektív elemei is. S Pavuk Viktória és edzője, egyben nővére, Pavuk Patrícia egyáltalán nem osztja Jurek Eszter véleményét. "Bár azt az értesítést kaptuk, hogy az óvásunkat elutasították, nem hagyjuk ennyiben. Alaposan utánanézünk a szabályoknak, és meglátjuk, hogy még mit tehetünk" - mondta el este Pavuk Patrícia.