Vágólapra másolva!

Szépségek álomdöntője az Australian Openen

Marija Sarapova és Ana Ivanovic mérkőzik egymással szombaton a női egyes döntőjében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A francia Jo-Wilfried Tsonga három sima szettben legyőzte a második helyen kiemelt spanyol Rafael Nadalt, s ezzel óriási meglepetésre bejutott a férfi egyes döntőjébe.

Szűk két éve a "Szépséges teniszverseny: Ivanovic vs. Sarapova" című írásunkban összehasonlítottuk Marija Sarapova és Ana Ivanovic addigi teniszkarrierét, ám akkor az orosz játékos még sokkal magasabban jegyzett volt a szerbnél.

Cikkünket akkor így fejeztük be: "Amennyiben Ana továbbra is így fejlődik, pár év múlva Sarapovával fognak harcolni a különböző címekért."

Láss csodát, akkori "jóslatunknak" megfelelően azóta immáron Ivanovic is felzárkózott a közvetlen elithez, az Australian Openen pedig létre is jött a szépségek álomdöntője.

A melbourne-i elődöntőben az ötödikként rangsorolt Sarapova simán verte Jelena Jankovicot, a negyedik kiemelt Ivanovic pedig 0-6, 0-2-ről (!) fordított három szettben Daniela Hantuchova ellen.

Sarapova egymás után másodszor jutott be a döntőbe az Australian Openen, tavaly a fináléban kikapott az amerikai Serena Williamstől. "Jól kezdtem a mérkőzést Jelena ellen, különösen ahhoz képest, hogy szabad téren melegítettem be, aztán végül fedett pályán játszottunk" - értékelt Sarapova. "Aztán sikerült tartanom a ritmust, ami fontos is volt, mert ő mindig veszélyes, ha hátrányba kerül."

Az orosz játékos különösen az összecsapás első részében volt elemében, rendkívül magabiztosan teniszezett, ennek nyomán 5:0-ra elhúzott. Jankovic ugyan ezt követően három játékot megnyert, de a szett Sarapováé lett, miként a második is, melyben a szerb rivális csak egy gémet tudott hozni. Sarapovának 30 nyerő ütése volt, ebből nyolc volt ász.

"5:3-nál, amikor már éppen jöttem fel, elkezdett fájni a hátam. Fel akartam adni a mérkőzést, de ez nem lett volna fair a közönséggel szemben, így hát tovább játszottam" - magyarázta a történteket Jankovic.

Marija Sarapova szeret pózolni

Sarapova döntőbeli ellenfele, Ivanovic pályafutása során másodszor jutott GS-torna fináléjába. Először tavaly Párizsban játszhatott trófeáért, akkor kikapott a belga Justine Henintől. A mostani menetelésével biztossá vált, hogy hétfőtől a világranglista második helyén fog állni.

A Hantuchova elleni elődöntőben nagyon rosszul kezdett, idegesen teniszezett, s az első nyolc játékot elvesztette. A nyitószettben 25 perc alatt maradt alul úgy, hogy mindössze kilenc pontot ért el.

"Nagyon kellemetlen volt ez a szakasz, semmi sem jött össze, miközben Daniela remekül játszott. Önök nélkül már foglalhatnám a hazaútra szóló jegyemet" - fordult a közönséghez a mérkőzés végén Ivanovic.

Hantuchova csalódottan vette tudomásul a vereséget, annak okát azonban nem csak a saját teljesítményében látta. Szerinte Ivanovic az ő szerváinál, közvetlenül azelőtt, hogy megütötte volna a labdát, a cipőjét a talajhoz dörzsölte, és csoszogásával éles, zavaró hangot adott ki.

"Többször játszottunk már egymással, korábban nem vettem észre ilyesmit. Úgy vélem, nem volt sportszerű, amit csinált. Szóltam a bírónak, de nem tett semmit" - méltatlankodott.

Reakciójában a szerb kiválóság cáfolta, hogy szándékosan zavarta volna meg ellenfelét: "A szervafogadáshoz mozgatnom kell a lábamat, nem tehetek róla, minden meccsen ezt csinálom. Talán a pálya borítása miatt van a csikorgás, amelyet amúgy a férfi mérkőzéseken is hallani. Láttam, hogy Daniela panaszkodik a bírónál, de talán csak bele akart kapaszkodni valamibe, amin felhúzhatja magát."

Hogy Sarapova vagy Ivanovic a szebb, az szubjektív kérdés, ám hogy ki a jobb, az szombaton versenykörülmények között, a teniszpályán derül majd ki.

Eredmények, nők, elődöntő:
Sarapova (orosz, 5.) - Jankovic (szerb, 3.) 6:3, 6:1
Ivanovic (szerb, 4.) - Hantuchova (szlovák, 9.) 0:6, 6:3, 6:4

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének két döntőse, az orosz Marija Sarapova és a szerb Ana Ivanovic eddig négyszer játszott egymással, a párharc jelenleg döntetlenre áll.

Grand Slam-tornán eddig egyszer, a tavalyi Roland Garros elődöntőjében találkoztak, akkor a szerb kiválóság nyert, legutóbb azonban - a novemberi, madridi WTA-világbajnokságon - Sarapova győzött.

A női egyes döntőseinek egymás elleni mérlege:
Ana Ivanovic (szerb, 4.) - Marija Sarapova (orosz, 5.) 2-2
Sarapova - Ivanovic 7:6 (7-3), 7:5 (2006, Linz, negyeddöntő)
Ivanovic - Sarapova 6:1, 0:1-nél Sarapova feladta (2007, Tokió, elődöntő)
Ivanovic - Sarapova 6:2, 6:1 (2007, Roland Garros, elődöntő)
Sarapova - Ivanovic 6:1, 6:2 (2007, WTA-vb, Madrid, csoportmeccs)