Vágólapra másolva!
Női teniszezőink a Fed-kupa Euro-Afrikai Zóna I. csoportjában, a budapesti Syma Sport- és Rendezvényközpontban pénteken 2-1-re kikaptak a svájciaktól, így nem jutottak be a legjobb négy közé. A szerbek a világranglista 2. és 4. helyezettjével, azaz Ana Ivanoviccsal és Jelena Jankoviccsal felállva is csak kilencórás összecsapáson (!) gyűrték le a románokat. Ezen a találkozón a botrány sem maradt el, a románok korábbi világklasszisa, Ilje Nastase "jóvoltából". 

A B csoportban a Magyarország-Svájc találkozón az első egyesre a helvétek meglepetésre nem Emmenuelle Gagliardit (a világranglistán 126.) nevezték, hanem Stefanie Vögelét (193.), így Arn Grétának (122.) vele kellett megmérkőznie. Tavaly szeptemberben Stuttgartban már találkoztak egymással, akkor 6:2, 6:4-re a magyar lány nyert, s az erőviszonyok nem változtak, most is ellenfele fölé keveredett.

Az első szettben 1:4-ről fordított 7:5-re, a másodikban pedig 5:4-es vezetésénél a mérkőzés befejezéséért adogathatott. Ekkor még hiába, de végül 7:5, 7:5-re diadalmaskodott. "Tanultam a tegnapi, angolok ellen vereségemből, most lassan kezdtem, de utána belelendültem" - jegyezte meg Arn Gréta, miközben Szávay Ágnes (20.) és Patty Schnyder (14.) már készülődött a második egyesre.

A 28 éves Schnyder pályája csúcsán, 2005 novemberében hetedik volt a világranglistán, eddig 6,7 millió dollárt teniszezett össze, és kétségkívül ő számított az esélyesnek. Ennek megfelelően a hetedik játékban sajnos elvette Szávay adogatását, ami elég is volt ahhoz, hogy 6:3-ra megnyerje az első játszmát. A második viszont a magyar lányé lett, aki 3:2-es vezetése után a hatodik bréklabdáját kihasználta, 5:3 után pedig nullára hozva az adogatását tett pontot a szett végére.

Forrás: MTI

A harmadik játszmát is remekül kezdte, rögtön elnyerte Schnyder adogatását. Ám utána egyből elbukta a sajátját is - hiába kapaszkodott vissza 0-40-ről -, és olyan mély gödörbe zuhant, ahonnan már nem tudott kimászni. Rengeteg kettőshibát ütött, a mérkőzés végére pedig teljesen összezuhant. Schnyder 6:3, 3:6, 6:1-re győzött, és harminc perc szünet után a párosoknak kellett dönteniük arról, hogy melyik együttes jut tovább a legjobb négy közé.

Tőlünk Szávay és Arn, a túloldalon Schnyder és Gagliardi lépett a pályára. Az első szett 6:3-ra a svájciaké lett, ám a másodikban a mieink nagyon elkapták a fonalat, 6:1-re kiütötték Schnyderéket. A harmadik játszma azonban újabb fordulatot hozott, ezt a svájciak nyerték 6:3-ra, így végeredményben 2-1-re legyőzték válogatottunkat, s bejutottak a legjobb négy közé.