Vágólapra másolva!
Michael Moorer úgy véli, 40 évesen még komoly esélye van arra, hogy világbajnokként vonuljon vissza harmadszor, immáron végérvényesen. A profi ökölvívás egykori háromszoros világbajnoka még abban a korszakban ért fel a csúcsra, amikor komoly ütőerejű és kvalitású ellenfelek villogtak a nehézsúlyúak mezőnyében. Egy utolsó mohikán, aki nemcsak világbajnoki övről álmodik, hanem arról is, hogy harmadszor is megküzdhet Evander Holyfielddel.

Michael Lee Moorer 1967. november 12-én született Brooklynban, de Pittsburgh külvárosában, Monessenben nőtt fel. Fiatalon elkötelezte magát a boksz mellett, edzője a legendás Emanuel Steward lett, aki olyan klasszisokat segített világbajnoki címhez, mint Thomas Hearns vagy Gerald McClellan.

Moorer 19 évesen kezdte profi pályafutását, 1988. március 4-én debütált, s az első menetben lecsapta Adrian Riggst. Zsinórban 26 mérkőzést nyert meg kiütéssel, ha csak azokat a bokszolókat nézzük, akik legalább húszas sorozatot tudhatnak magukénak, akkor olyan illusztris társaságban találjuk, mint George Foreman, Wilfredo Gomez, Carlos Zarate, John Mugabi és Aaron Pryor.

A dicső sorozat közepén, 1988. december 3-án vívta első címmérkőzését, s az ötödik menetben kiütve Ramzi Hasszant a WBO félnehézsúlyú világbajnoka lett. Címét kilencszer védte meg, végül lemondott övéről, s 1991. április 19-én Terry Davis ellen már első nehézsúlyú csatáját vívta.

Hat siker után útja újabb címmérkőzésig vezetett, 1992. május 15-én Bert Cooper ellen parázs ütközetet vívott, amely során az első menetben mindketten padlóztak, a 3. menetben Moorer újra megrogyott, ám az ötödikben akkorát mázolt ellenfele arcába, hogy nem bírta folytatni a küzdelmet.

Az összecsapást a KO Magazine az 1992-es év mérkőzésének választotta, Moorer pedig a boksztörténelem első, fordított alapállású nehézsúlyú világbajnoka lett.

A fejlődés töretlen volt, Moorer ugyan egy évig sem birtokolta az övét (úgy tűnik, mániája volt lemondani a megszerzett dicsőségről), ám 1994. április 22-én újabb kihívás tornyosult eléje Evander Holyfield személyében. A Las Vegas-i WBA-IBF övért zajló csatát végül pontozással megnyerte, noha a 2. menetben padlót fogott.

Első címvédésére ugyanazon év november 5-én került sor a 45 esztendős legenda, Geroge Foreman ellen, s bár minden pontozónál magabiztosan vezetett, a 10. menetben nem bírta elhárítani az állára érkező jobbost, ezzel nemcsak világbajnoki címét, de veretlenségét is elveszítette.

http://www.youtube.com/v/JLpeg3f4i9Q&rel=1


1995-ben mindössze egy meccset vívott - Melvin Fostert egyhangú pontozással verte -, ám a vetélytársak okozta helyzet így is újabb címmérkőzést teremtett számára. Foreman ugyan legyőzte a német Axel Schulzot, ám az IBF németországi újrajátszást rendelt el, amelyre a boksznagypapa már nem utazott el, lemondott övéről.

A dél-afrikai Francois Botha azonnal a helyére lépett, s bár legyőzte Schultzot, megbukott a meccset követő doppingvizsgálaton, így az eredményt törölték.

Kellett valaki, aki újfent kiáll a német ellen, Moorer vállalta, s ha már elutazott Dortmundba, 12 menetben nyert is. Kétszer sikerült megvédeni címét, egyszer Bothát ütötte ki, aztán Vaughn Bean ellen is diadalmaskodott, ám 1997. november 8-án nem bírt Holyfielddel.

Forrás: EPA

Holyfield 1997-ben vágott vissza

A mérkőzés után visszavonult, ám három év kihagyás után újfent nekirugaszkodott, ám 2002. augusztus 17-én 30 másodperc alatt kikapott David Tuától.

http://www.youtube.com/v/BlS82LC3fTo&rel=1


Újabb visszavonulása félévig sem tartott, azóta kilenc meccset vívott, s bár 2004. júliusában Eliseo Castillo is legyőzte őt, még bízik benne, egyszer a csúcsra érhet.

Kis pihenőt követően 2006 decemberében egy első menetes kiütéses győzelemmel tért vissza Cliff Couser ellen, tavaly sorrendben Sedreck Fields (egyhangú pontozással), Rich Boruff (TKO az első menetben) és Roderick Willis (megosztott pontozással) ellen nyert.

http://www.youtube.com/v/9Jk6Q4QLXB4&rel=1


"Dupla M" február 8-án Dubajban Shelby Gross ellen szállt ringbe, s a 32 másodpercben kiütötte ellenfelét, s közelebb kerül álmához, hogy harmadszorra is megküzdhessen Evander Holyfielddel.

"Éhes vagyok a sikerre. Harminc éve bokszolok, de úgy tűnik, ez még mindig a véremben van. Sokszor voltam már a csúcson, de hiszek benne, hogy vezet még oda út. S ha elérem, akkor világbajnokként végleg visszavonulok. George Foreman is 45 éves volt, amikor engem kiütve világbajnok lett, s még hol vagyok ettől a kortól" nyilatkozta nevetve.

Michael Moorer
Születési idő, hely:
1967. november 12., Brooklyn, NY, USA
Lakhelye: Monessen, Pennsylvania, USA
Beceneve: Double M
Magassága: 188 cm
Edzői: Emanuel Steward (1988-91), Teddy Atlas (1991-97), Isiah Clark, Benny Collins
Legnagyobb sikerei: WBO félnehézsúlyú világbajnok (1988-91), WBO nehézsúlyú világbajnok (1992), WBA/IBF nehézsúlyú világbajnok (1994), IBF nehézsúlyú világbajnok (1996-97)
Profi mérlege: 57 mérkőzés, 52 győzelem (40 KO), 4 vereség, 1 döntetlen.