Vágólapra másolva!
A cselgáncsozó Csernoviczki Éva olimpiai kvótája szombaton délután a budapesti férfi kard Grand Prix-n vált biztossá; legalábbis a tatabányaiak 48 kg-os üdvöskéje itt értesült arról, hogy az éppen zajló párizsi szuper A kategóriás Világkupán számára kedvezően alakultak a dolgok.  No persze ő maga is megtette, amit kellett azzal, hogy január végén megnyerte a szófiai Vk-t, és súlycsoportjában bebetonozta magát az európai kvalifikációs rangsor harmadik helyére.

Mint ismert, "az olimpia a tét" szlogen jegyében öt sportág - az asztalitenisz, a cselgáncs, a kajak-kenu, az öttusa és a vívás - összefogott egymás idei kiemelkedő hazai versenyeinek népszerűsítésére, s a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni GP-n Csernoviczki Éva, valamint az 57 kg-ban vb-bronzérmével az olimpiai részvételét már tavaly bebiztosított Baczkó Bernadett képviselte a dzsúdósokat.

- Most éppen nem Párizsban kellene lennie, a szuper A kategóriás Világkupán? - támadtuk le az Ippon Judo Tatabánya SE-ben versenyző, 21 éves Csernoviczki Évát.
- Nem, mert nem is volt betervezve, hogy indulok ezen a versenyen. Viszont vasárnap mégis elutazom Párizsba, a Világkupát követő edzőtáborban ugyanis már részt veszek. Ez most csak háromnapos kint tartózkodást jelent, de a hat edzés a legjobbakkal, nagyon hasznos lesz.

- Látom, a kardverseny közben is nyomon követi, mi történik a párizsi Vk-n, az újságírók asztalánál az előbb rápillantott az egyik számítógépre.
- Igen, és számomra kedvezően alakultak a dolgok a francia fővárosban. A kvalifikációs rangsorban mögöttem levő két versenyző egyike sem jutott be a döntőbe, és igazából csak akkor kellett volna még aggódnom, ha most egymással meccselnének az első helyért. Így viszont most már elmondhatom, száz százalék, hogy megvan az olimpiai kvótám!

- Akkor a következő hét végén már tét nélkül léphet tatamira a Hungária-kupán.
- A budapesti versenyt is kihagyom, az olimpia előtt már csak Varsóban és a lisszaboni Európa-bajnokságon indulok.

- Miért Varsóban, és miért nem itthon?
- A hazai verseny éppen a két szuper A kategóriás torna, a párizsi és a hamburgi között van, és úgy terveztük, hogy ha szükséges, akkor Hamburgban indulok, hiszen ott több pontot lehet szerezni, mint Budapesten. S mivel a kvalifikációs rangsorban mindenkinek csak a négy legjobb eredményét veszik figyelembe, a Hungária-kupán kizárólag aranyéremmel gyarapíthatnám a pontjaimat. Nem tagadom, az is szempont, hogy nem könnyű állandóan lefogyni negyvennyolc kilóra, bár általában ötvenegy vagyok. Hamburgba is csupán a versenyt követő edzőtáborba megyek, és varsói Világkupa is csak afféle tesztverseny lesz számomra egy hónappal az Európa-bajnokság előtt. Az olimpia után az Eb az év második legfontosabb versenye, azon szeretnék még jól szerepelni. Ez lesz a harmadik felnőtt Európa-bajnokságom, és most már illene valamit felmutatnom.

- Az első két kontinensbajnokságán hogyan szerepelt?
- Az a helyzet, hogy Eb-n eddig meccset sem tudtam nyerni. 2004-ben, Bukarestben még juniorként indultam, rutinszerzési célzattal, és a későbbi harmadik helyezettől kaptam ki.
Tavaly pedig Belgrádban, fogalmazzunk úgy, bírói baki miatt estem ki... A mérkőzésemen dobtam egy jukót, de nem adtak rá semmit, aztán jött a hosszabbítás aranypontért, és az ellenfelem arra kapott kokát, hogy az indításom után hasra estem...

Forrás: [origo]

Kicsik és fiatalok, de erősek és ügyesek: Csernoviczki Éva és Baczkó Bernadett is készülhet a pekingi olimpiára

- Most mivel egyezne ki előre az Eb-n?
- Az biztos, hogy az eddigi eredményeimet nem nehéz felülmúlni, de elégedett azzal lennék, ha sikerülne érmet szereznem. A román Dumitru és francia Jossinet ellen még nem tudtam győzni, azonban a súlycsoportomban a többieket, köztük az orosz Bogdanovát is, aki a kvalifikációs előttem áll a második helyen, már vertem meg. Vagyis az Eb-n a dobogóra illene felkapaszkodnom.

- S ha az olimpia elé tekintünk?
- A japán Rioko Tani kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok, a 2005-ös vb-n nem indult, ott a kubai Bermoy győzött. Azt hiszem, nem kell mondani, hogy ők milyen erősek... Ami engem illet, az első meccsem meghatározó lesz, mert egy olimpiának különleges a hangulata, és biztos izgulok majd. Szóval, nem mindegy, hogy elsőre egy könnyebb afrikai ellenféllel vagy az említett japánnal akadok össze; és egyáltalán, milyen lesz a sorsolásom.