Vágólapra másolva!
A mexikói Moreliában zajló szuperverseny harmadik fordulójában Lékó Péter világossal remizett a spanyol Alekszej Shirovval. A szicíliai védelmű partiban Shirov pontos játékkal egyenlített ki, a cserék egyenlő végjátékhoz vezettek, 37 lépés után született meg a pontosztozkodás. Viswanathan Anand sötéttel nyert a 17 éves norvég Magnus Carlsen ellen. Az indiai világbajnok és a trónkövetelő megnyitáselméleti szempontból is érdekes ütközetet vívott, Vishy tanulságos végjátékot nyert meg. Remek formában a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, sz ukrán Vaszilij Ivancsukot győzte le. Gyors döntetlen lett az örmény-azeri összecsapás, Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov partija. A szabadnap után kedden magyar idő szerint este fél 11-kor vívják a negyedik játszmákat, Lékó sötét lesz Carlsennel szemben. A 21-es kategóriájú tornán az eddig lejátszott 12 partiból 7 dőlt el.

Aligha lehetett könnyű éjszakája Lékó Péternek az ukrán Vaszilij Ivancsuktól elszenvedett veresége után. Az alaposabb elemzések azt mutatták, hogy nagymesterünk súlyos időzavarban a 38. lépésben követett el végzetes hibát, 38..Fh3 után kiharcolhatta volna a döntetlent. Harmadik partiját Alekszej Shirovval játszotta, aki sokáig mumusa volt, a 2002-es dortmundi világbajnok-jelölti elődöntő hozta meg a remélt nagy fordulatot, amelyet Péter 2,5-0,5-re megnyert, mindkét győzelmét sötéttel érte el. Az összesítésben még mindig Shirov állt jobban, 13 nyerésével a 11-gyel szemben a 46 partiból. A klasszikus tempójú ütközetekben Shiov 15 remi mellett 6-5-re vezetett. Legutóbb a moszkvai Tal-emlékversenyen csatáztak, nagymesterünk világossal nyert a spanyol megnyitású játszmában, ezúttal Alekszej a szicíliai védelemre szavazott.

Tizenhárom lépésig a torna első fordulójában látott Carlsen-Ivancsuk parti nyomán haladtak, majd Shirov új tervvel jelentkezett. Ötlete bevált, szemre hiába állt a szegedi nagymester tetszetősen, sötét f5-tel gyorsan nyitotta az utat bástyái előtt. A sorozatos cserék után teljesen kiegyenlítődött az állás, 37 lépés után logikus volt a békekötés, Shirovnak bőséges kompenzációja volt a gyalogért.

A tavalyi Morelia-Linares viadalon Viswanathan Anand kétszer is legyőzte Magnus Carlsent, és az indiai világbajnok januárban a Corus-versenyen is megadásra kényszerítette a trónkövetelő norvég sakkozót. Két és fél hete Wijk aan Zee-ben Magnus 1.e4-gyel nyitott és a szicíliai védelem schveningeni változatában kavart nagy viharokat, időzavarban azonban hibázott, nyerőesélyt szalasztott el, majd a remit is kihagyta. Carlsenék most úgy döntöttek, hogy Anand kedvenc varijában üzennek hadat a világelsőnek. Magnus a gyalogáldozatos folytatásban a fejlődés gyors befejezését szolgáló tervet vetett be. A bonyodalmakban azonban a titán eltévedt, elsietett cserével könnyített Anand kisebb gondjain, majd kihagyott egy újabb gyalogáldozatot, amivel a középen rekedt sötét királyra támadhatott volna. A kényszerű minőségáldozat után Magnusnak nem volt többé mentsége, Vishy hibátlan technikával nyerte meg az érdekes végjátékot, második sötét partiját vezette győzelemre, gyorsan feledtette az előző fordulóban elkövetett súlyos tévedését.

Forrás: [origo]

Meglepő, hogy remek győzelme után az örmény Levon Aronjan mennyire békés húrokat pengetett az azeri Tejmur Radzsabov elleni partijában.

Remek formában játszik Veszelin Topalov. Az előző két linaresi tornán az első félidőben mindig jelentős ponthátrányba került riválisaival szemben. Ezúttal éllovas, megszerezte második győzelmét. Pontos stratégiával ért célba, esélyt sem hagyott az ukrán Vaszilij Ivancsuknak. A 21-es kategóriájú viadalon már csak Topalov veretlen, sok az eldőlt parti, a 12-ből 7 is döntéssel fejeződött be. Szabadnap következik, a sakkrajongók is kipihenhetik az éjszakások fáradalmait.

A 3. forduló eredményei:
Carlsen (norvég, 2733) - Anand (indiai, 2799) 0 - 1 (Félszláv védelem, 59)
Lékó (magyar, 2753) - Shirov (spanyol, 2755) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)
Topalov (bolgár, 2780) - Ivancsuk (ukrán, 2751) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 46)
Aronjan (örmény, 2739) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Királyindiai védelem, 24)

A verseny állása:
1.Veszelin Topalov 2,5 pont
2. Viswanathan Anand 2
3-5. Levon Aronjan, Vaszilij Ivancsuk és Lékó Péter 1,5
6-8. Tejmur Radzsabov, Alekszej Shirov és Magnus Carlsen 1

Forrás: [origo]

A keddi 4. forduló párosítása:
Anand - Radzsabov
Ivancsuk - Aronjan
Shirov - Topalov
Carlsen - Lékó