Vágólapra másolva!
Megszületett a 150. magyar Európa-bajnoki úszóérem: a harmadikként célba érkező Mutina Ágnes érdemelte ki, méghozzá országos csúccsal a 200 m gyors eindhoveni döntőjében. Ugyanebben a fináléban a másik magyar, Verrasztó Evelyn negyedik lett.

Az eindhoveni úszó-, műúszó- és műugró Eb-n vasárnap Mutina Ágnes révén voltunk érintettek az eredményhirdetéseknél, a Jövő SC 20 éves versenyzője 200 méter gyorson 1:58,06 perces országos csúccsal végzett a harmadik helyen, éppen Verrasztó Evelynt megelőzve. Női 200 m pillangón Kovács Emese a második legjobb idővel jutott be a hétfői döntőbe, s ott nyerni szeretne.

- Női válogatottunkból már Hosszú Katinkának, Szepesi Nikolettnek és Verrasztó Evelynnek is volt eindhoveni érme. Ez akár már feszélyezhette volna is, nehogy lemaradjon tőlük! - fordultunk Mutina Ágneshez.
- Á, ez egyáltalán nem feszélyezett, és egy számom még amúgy is hátra van, hétfőn a négyszáz gyors. De azt tudtam, hogy miután a francia Manaudou visszalépett, az olasz Pellegrinit pedig kizárták, kétszázon is kiadó egy érem. Ezek után úgy gondoltam, hogy mindenképpen én is ráhajtok. És úgy számoltam, hogy ezen valószínűleg Evelynnel kell osztozkodnom.

- Az első ötven méter után hatodik volt, száznál negyedik, százötvennél ötödik. Ekkor gondolta, hogy meglesz az érem?
- Még semmi sem volt veszve. Okosan kellett versenyeznem, hogy ne ugorjak bele olyan dologba, amit nem tudnék végig vinni. Ezért nem volt szabad túlságosan gyorsan kezdenem, hogy a végét is bírjam.

- A verseny közben látta, hogy a többiek hol járnak?
- Éppen a két mellettem levő pályán úszó versenyző vezetett, és a lábuktól szinte semmit sem láttam. Az utolsó ötvenen aztán észrevettem Evelyn kezeit, és onnantól kicsit megnyugodtam.
Sejtettem, hogy ő lesz a negyedik, én pedig a harmadik.

- Említette, hogy hétfőn indul négyszáz gyorson is, amiben tavaly már nyert egy bronzot a debreceni rövid pályás Eb-n. Tulajdonképpen melyik az erősebb száma, a négyszáz vagy kétszáz gyors?
- Eddig úgy volt, hogy rövid pályán jobban szerettem a négyszázat, ötvenes medencében viszont a kétszázat. Ám úgy jöttem ki Eindhovenbe, hogy mindkét számban ússzam meg az olimpiai A szintet, és meglátjuk, hogy ez mire elég.

Női 200 méter pillangón a két elődöntő alapján a francia Mongel 2:07,73 perces idővel került be első helyen a hétfői fináléba, ahol két versenyzőnk is ott lesz. Kovács Emese a második (2:08,30), Jakabos Zsuzsanna a hatodik (2:10,77) helyen jutott be, ami a mindössze 17 éves Kovács esetében újabb magyar éremesélyt sejtet.

Forrás: [origo]

Kovács Emese

A Mutinához hasonlóan Jövő SC-s versenyző fiatal kora ellenére nem rutintalan, a debreceni rövid pályás Eb-n ezüstérmes volt az olimpiai bajnok lengyel Jedrzejczak mögött, aki most nem jutott be a döntőbe.

"Úgy terveztem, hogy 2:09 körül úszok, ám amikor a francia lány megnyomta a tempót, én is mentem vele. Látszik, hogy jó formában van, de azért hétfőn megpróbálom megverni. Persze, az Eb-ezüst se lenne rossz eredmény. Jedrzejczak most nem lesz ott a döntőben, úgy hallottam, hogy fáj a dereka, és a szlovén Isakoviccsal sem kell számolnom, ő nem is állt rajthoz az elődöntőben. Az biztos, hogy jó formában vagyok, százon is egyéni csúcsot úsztam itt Eindhovenben, most kétszázon is, mert eddig 2:08,55 volt a legjobb eredményem, és ezzel a 2:08,30-cal még egyáltalán nem adtam ki mindent magamból" - árulta el Kovács Emese a mixed zónában.