Vágólapra másolva!
Nizzában, a 17. Amber-verseny nyolcadik játéknapján Lékó Péter a holland Loek van Wely ellen nyert 1,5-0,5-re. A "vakpartiban" van Wely nagyot hibázott, és már a 15. lépés után kapitulált. Nagymesterünk világossal elmulasztotta az előnyt biztosító huszárlépést. A forduló rangadóját az éllovas Levon Aronjan és Viswanathan Anand vívta. Az indiai világbajnok sorozatos hibákkal elvesztette az első játszmát, majd a másodikban világossal gyorsan remizett az örmény sakkozó kedvenc fegyverét, a spanyol megnyitás Marshall-támadását engedélyezve. Aronjan előnye változatlanul egy pont, mert a norvég titán, Magnus Carlsen 2-0-ra legyőzte az azeri Sahriyar Mamedgyarovot. Izgalmak felsőfokon Veszelin Topalov és Szergej Karjakin párharcában, a bolgár exvilágbajnok győzött 1,5-0,5-re. Hasonló arányban nyert az orosz Alekszander Morozevics az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Két döntetlen született Vlagyimir Kramnyik és Vaszilij Ivancsuk meccsén. A hétfői szabadnap után Lékó-Karjakin párharc következik.

A fáradtság jelei mutatkoznak a szupernagymestereken, a viadal nyolcadik játéknapján a megszokottnál több hibát regisztrálhattunk. A legnagyobb bakit a holland Loek van Wely követte el Lékó Péter ellen, nemes egyszerűséggel ütésbe tette bástyáját.

Ezt nevezzük "fingerfehler"-nek, amikor a második lépést húzza meg a sakkozó. A visszavágón a szicíliai védelem Najdorf-változatában Péter a kevésbé előnyös helyre vonult vissza a huszárjával, a tulipánosok legjobbja "összedrótozta" állását.

A másfél ponttal Lékó Péter az összetett versenyben egyedül harmadik, vakon holtversenyben harmadik, a rapidban pedig a második helyet osztja három fordulóval a befejezés előtt. Következő meccsét az ukrán Szergej Karjakinnal vívja, majd Magnus Carlsen lesz az ellenfele, az utolsó párharca során az örmény Levon Aronjannal csatázik majd.

Nagy érdeklődéssel vártuk az első és második helyezett párbaját, Levon Aronjan és Viswanathan Anand összecsapását. Vishy a vakpartiban sokat hibázott, előnybe kerülhetett volna, tarthatta volna pozícióját, a végzetes vezércsere megpecsételte sorsát. Kedvét is szegte, mert világossal a rapid sakkozás királya nem is próbált visszavágni. Az örmény nagymester az 1,5-0,5-ös győzelemmel megerősítette vezető pozícióját.

Bámulatos teljesítményt nyújt a 17 éves Magnus Carlsen. Ellenfeleinél kevesebbet hibázik, a kínálkozó lehetőségekre azonnal lecsap. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov elleni 2-0-s nyeréssel feljött a második helyre. Megszenvedett a győzelemért Veszelin Topalov.

Az első partiban többször is nyerést hagyott ki az ukrán Szergej Karjakinnal szemben, majd a kalandos játszma remi lett. Világossal azonban el is bukhatta volna a rapidjátszmát. A 18 éves Karjakin előnybe került, de kihagyta a kecsegtető esélyeket, majd a remire mentést is elmulasztotta.

A szerencse Alekszander Morozevics mellé szegődött. Az izraeli Borisz Gelfand először remire rontotta könnyen nyerhető állását, majd a szicíliai védelmű ütközetben két lépés alatt vesztett el egy kölcsönös esélyű állást. Fantasztikus csatát vívott Vlagyimir Kramnyik és Vaszilij Ivancsuk. Az orosz huszárjátékban az orosz exvilágbajnok hosszasan kísérletezett, hogy különböző színű futók mellett érvényesítse gyalogelőnyét.

Ivancsuk könnyedén védte akcióit. Kramnyik meglepő hibát vétett a rapidjátszmában, gyalogot vesztett. Az ukrán olimpiai bajnok fölöslegesen cifrázta, minőséget áldozott, majd a vezércsere után csak egyenlő volt a pozíció. Ivancsuk ebbe nem nyugodott bele, és kockáztatott. Kramnyik bástyáival betört ellenfele alapsorára, és bajba került a sötét király. Kramnyik prózai nyerést hagyott ki, majd a kölcsönös nagy kapkodásban remire rontotta a partit.

A 8. forduló eredményei:
"Vakpartik"
Levon Aronjan (örmény, 2739) - Viswanathan Anand (indiai, 2799) 1 - 0 (Vezércsel, 50)
Magnus Carlsen (norvég, 2733) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 34)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Veszelin Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Caro-Kann védelem, 56)
Loek Van Wely (holland, 2681) - Lékó Péter (magyar, 2753) 0 - 1 (Angol megnyitás, 15)
Borisz Gelfand (izraeli, 2737) - Alekszander Morozevics (orosz, 2765) döntetlen (Vezérgyalog, 39)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 89)

Rapidjátszmák
Viswanathan Anand (indiai, 2799) - Levon Aronjan (örmény, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) - Magnus Carlsen (norvég, 2733) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 44)
Veszelin Topalov (bolgár, 2780) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 1 - 0 (Szláv védelem, 102)
Lékó Péter (magyar, 2753) - Loek van Wely (holland, 2681) döntetlen (Szicíliai védelem, 36)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen (Angol megnyitás, 73)
Alekszander Morozevics (orosz, 2765) - Borisz Gelfand (izraeli, 2737) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 28)

A "vakverseny" állása:
1. Alekszander Morozevics 5,5
2. Magnus Carlsen 5
3-6. Lékó Péter, Levon Aronjan, Vlagymir Kramnyik és Veszelin Topalov 4,5
7-8. Viswanathan Anand és Vaszilij Ivancsuk 4
9. Szergej Karjakin 3,5
10. Loek van Wely 3
11-12. Borisz Gelfand és Sahriyar Mamedgyarov 2,5

A rapidverseny állása:
1. Levon Aronjan 6 pont
2-4. Lékó Péter, Viswanathan Anand és Magnus Carlsen 4,5
5-7. Vaszilij Ivancsuk, Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov 4
8-10. Borisz Gelfand, Sahriyar Mamedgyarov és Szergej Karjakin 3,5
11-12. Alekszander Morozevics és Loek van Wely 3

Az összetett verseny állása:
1. Levon Aronjan 10,5 pont
2. Magnus Carlsen 9,5
3. Lékó Péter 9
4-7. Viswanathan Anand, Vlagyimir Kramnyik, Alekszander Morozevics és Veszelin Topalov 8,5
8. Vaszilij Ivancsuk 8
9. Szergej Karjakin 7
10-12. Borisz Gelfand, Sahriyar Mamedgyarov és Loek van Wely 6

A keddi 9. forduló párosítása:
Lékó - Karjakin
Morozevics - Aronjan
Kramnyik - Carlsen
Anand - Ivancsuk
Mamedgyarov - Van Wely
Topalov - Gelfand