Vágólapra másolva!
A női kardozók kvalifikációs ranglistájáról Nagy Orsolya mellett még egy magyar versenyző kijutott Pekingbe, de Bujdosó Alexandra - az olimpiai bajnok Bujdosó Imre 18 éves lánya - német színekben lép pástra az augusztusi ötkarikás játékokon.

Néhány vívó a kontinentális zónaversenyekről még kijuthat Pekingbe, de csak olyanok, akiknek az országa az adott szakágban egyetlen kvótát sem szerzett - így mi már csak férfi tőrben leszünk érdekeltek -; azáltal, hogy a Nemzetközi Vívó Szövetség március 31-én lezárta az olimpiai kvalifikációs ranglistákat, a nagy kérdésekre már választ kaptunk.

Érdekesség, hogy a párbajtőröző Király Hajnalka, aki négy éve Athénban bronzérmes lett a francia csapattal, megszerezte a kvótát, így Pekingben is indulhat. Király már öt éve francia állampolgár, idegenbe ment férjhez, 2005-ben és 2007-ben már a francia együttesel lett világbajnok, de előző négy vb-aranyát még a magyar válogatottal nyerte. Mint ismert, női párbajtőrben magyar színekben Szász Emese és Mincza Ildikó vívta ki a pekingi indulás jogát.

A kvótát szerzett női kardozók között Nagy Orsolya mellett is találunk olyan magyar vívót, aki más nemzetet erősít: a 18 éves Bujdosó Alexandra német színekben versenyez. A neve jól cseng a sportágban, hiszen édesapja az 1988-as szöuli olimpián győztes kardcsapatunk tagja, Bujdosó Imre.

A családfő 1994 óta edzősködik Koblenzben, s szívesen hazaköltözött volna, de itthon nem volt szükség a munkájára... Lánya a 2004-es plovdivi kadett világbajnokságon még a magyar válogatott tagjaként lett ezüstérmes, ám ma már a németeket erősíti.

További érdekesség, hogy a női kardozók kvalifikációs rangsorából Pekingbe kijutott versenyzők közül további kettő is magyar edzővel dolgozik: a hongkongi Chow Tsz Ki Decsi András tanítványa, a venezuelai Alejandra Benitez felkészülését pedig a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence - Bujdosó egykori csapattársa - irányítja, aki a dél-amerikai ország válogatottjának szövetségi kapitánya.

Forrás: [origo]

Bujdosó Imre és lánya, Alexandra a német válogatott melegítőjében

S a "nemzetközi" csapat összefogva készülhet az olimpiára. "Bencével és Andrissal kooperációban közös felkészülést is tervezünk Pekingre, és természetesen Orsit sem hagyjuk ki a tervből. Szerintem szép gondolat, hogy a magyar edzők, akik a világ más-más tájáról egyidejűleg konkurenciái is egymásnak, összefognak a minél jobb olimpiai szereplés érdekében" - fogalmazott Bujdosó Imre.