Vágólapra másolva!
Nagy magyar sikerrel zárult vasárnap a tamperei birkózó Európa-bajnokság: a kötöttfogású 74 kg-os súlycsoportban Bácsi Péter szerezte meg az aranyérmet. Válogatottunk így egy első és három harmadik hellyel zárta az Eb-t, ám üröm az örömben, hogy a meglevő öt olimpiai kvóta mellé egyet sem tudott tenni.

Bácsi Péternek olyan gondjai nem voltak, hogy kvótát kellene szereznie, hiszen ezt már a tavalyi bakui vb-n megtette, az ottani hetedik helye már olimpiai részvételi jogot ért. Az FTC 25 éves versenyzője felnőtt Eb-n most indult először, s egyáltalán nem volt megilletődve. Sorrendben az örmény Babajan, a finn Moisio, majd a tavalyi vb-n bronzérmes francia Guenot ellen is nyert, így döntőbe jutott, ahol a török Tüfenk ellen birkózott az Eb-aranyéremért.

A hozzá hasonlóan 25 éves, isztambuli versenyző 2003-ban junior vb-t nyert, az athéni olimpián nyolcadik lett. Azóta a főiskolai világbajnokságokról három aranyérmet gyűjtött be. A tavalyi Eb-t azonban csak 23. helyen zárta, így ősszel nem őt küldték a bakui világbajnokságra.

A tamperei Eb-döntő nagy csatát hozott, de Bácsi két menetben tudott nyerni: az elsőt 2:0-ra nyerte, a második 1:1-re végződött, de mivel az utolsó akció az övé volt, annak a győztese is ő lett. Így Lőrincz Tamás 2006-os moszkvai diadala után újabb Európa-bajnoka van a magyar birkózásnak.

Forrás: MTI

Bácsi Péter boldogan ünnepelte a kontinensbajnoki címet

Az Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján másik két indulónk az olimpiai kvótáért szállt harcba, de egyikük sem járt sikerrel. A 60 kg-ban Korpási Bálint az első mérkőzésén alulmaradt a grúz Lashi ellenében, s miután a legyőzője a következő körben kikapott az orosz Abdulintól, Korpási számára befejeződött az Eb. A 96 kg-ban a tavalyi Eb-n bronzérmes Kiss Balázs az első akadályon még túljutott, de a junior világbajnok török Tacyldizen már fennakadt. S mivel a török később tusvereséget szenvedett a német Englichtől (noha az első menetet 6:0-ra nyerte), így Kiss nem javíthatott a vigaszágon.

Az Európa-bajnokságon válogatottunk Bácsi Péter aranyérme mellett három bronzot szerzett: szabadfogásban Wöller Gergő (60 kg), kötöttfogásban Módos Péter (55 kg), a nőknél Sastin Marianna (63 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Sajnos az Eb-n súlycsoportonként csak egy kvótát osztottak, ezt a legjobb, még pekingi részvételi joggal nem rendelkező versenyző kapta, s pechjére Wöller, Módos és Sastin is előtt végzett olyan versenyző, aki a tavalyi vb-ről nem jutott ki Pekingbe.

Így válogatottunk továbbra is öt olimpiai kvótával rendelkezik; ezeket Bakuban Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), Bácsi Péter (kf., 74 kg), Fodor Zoltán (kf., 84 kg), Deák Bárdos Mihály (kg., 120 kg) és Hatos Gábor (szabadfogás, 74 kg) szerezte.

Ám kötött- és szabadfogásban, valamint a nők számára is még két kvalifikációs versenyre kerül sor; az elsőn súlycsoportonként négy, a másodikon három kvótát lehet szerezni (a nőknél kettőt-kettőt), így aztán vélhetően nem csak öt birkózónk indul majd az olimpián. A kötöttfogásúak május 9-11-én Rómában, május 23-25-én Újvidéken, a szabadfogásúk április 19-20-án Martignyben, május 3-4-én Varsóban, a nők május 17-18-án Edmontonban, május 31-június 1-jén Happarandában lépnek szőnyegre.

Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya az MTI-nek így értékelt: "Nagyon boldogok vagyunk, hiszen két kötöttfogású érmet szereztünk Tamperében. A mai napon Bácsi Peti nagyon jól birkózott, a döntőben két menetben biztosan nyert, az első felvonásban akciópontokkal, a másodikban pedig ugyan korongfeldobás döntött, ennek ellenére egy pillanatig sem forgott veszélyben a sikere. Nagyon meg kell becsülni ezt a két érmet, igaz, jó lett volna további olimpiai kvótákat szerezni, de erre még van két lehetőségünk".

Dr. Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke a helyszínről így kommentálta Bácsi Eb-aranyát és a magyar csapat szereplését: "Péter kirobbanó formában volt egész nap, kimagaslott a súlycsoport nagyon erős mezőnyéből. Ugyanolyan elementáris birkózást mutatott be, mint a szombathelyi csapat-világbajnokságon, de most nem talált legyőzőre. Örülök annak, hogy a december eleje óta, napi három edzéssel folyó olimpiai felkészülés máris hozott eredményeket, pedig ide még a forma igazi élesítése nélkül jöttünk."