Vágólapra másolva!
Húsz napon belülre érkezett a visszaszámlálás a budapesti öttusa-világbajnokság rajtjáig. Eddig negyven ország közel kétszáz versenyzője adta le a nevezését, és jövő szerdán Pálvölgyi Miklós a férfi, és Kulcsár Antal, a női válogatottunk szövetségi kapitány is kihirdeti a vb-csapatunk összeállítását.

A hivatalos nevén MVM öttusa-világbajnokság május 29-én a női verseny selejtezőjével kezdődik, 30-án pedig a férfiak selejteznek. Az előzetes nevezések alapján a nőket két, a férfiakat három selejtező csoportba osztják, előbbieknél csoportonként tizennyolcan, utóbbiaknál tizenketten jutnak tovább a döntőbe. A vb jelentőségét emeli, hogy női és férfi finálé eredményhirdetése után, azaz május 31-én és június 1-én dől el, ki az a 13-13 versenyző, aki még kijut Pekingbe, teljessé téve ezzel az olimpia öttusa egyéni számának 36-36 fős mezőnyét.

Eddig negyven ország közel kétszáz öttusázója adta le jelentkezését a vb-re, és a sportolók mellett több mint hetven újságíró akkreditált. A jelentkezési határidő azonban még nem zárult le, és a szervezőbizottság még további 30-40 tudósítóval számol.

A világbajnokságok történetében a budapesti lesz az első, amelyen az összes versenyhelyszín (Syma Sport- és Rendezvényközpont, Puskás Ferenc-stadion, Szoborpark), a szállás (Hotel Stadion), a sajtóközpont, és a szükséges kiszolgáló helyiségek is egy 100-150 méter sugarú körön belül találhatók. Szintén sportágtörténeti mérföldkőnek számít az is, hogy az utolsó három számot (úszás, lovaglás, futás), valamint az ünnepélyes eredményhirdetést is ugyanarról a lelátóról, "vándorlás" nélkül lehet megtekinteni. A rendezők a két egyéni döntő napján, azaz május 31-én és június 1-én 8-10 ezer szurkolóra számítanak.

A vb-t egyébként a hivatalos weblapjáról is élőben lehet figyelni: a választható webkamerás képek segítségével, külön-külön megtekinthetők az egyes lőállások és pástok, így akár egy-egy a "kiválasztott" versenyző menetelése is nyomon követhető lesz.

A vb előkészületei az ütemtervnek megfelelően haladnak. Május 5-én, hétfőn megkezdődött a 25 méteres mobil medence alapjának előkészítése, a két főlelátó felépítése, és a terület rendezése. Péntekre az egyik főlelátó már majdnem teljes egészében felépült, a medence helyét kiásták, a földmunkák nagy részét elvégezték.

Az MVM öttusa világbajnokság ünnepélyes megnyitójára május 28-án, 19 órakor a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor, ahol többek között Carl Orff Carmina Buranája is felcsendül, mégpedig egy ezerfős kórus előadásában! A megnyitóra és a versenyre jegyeket a Concert & Media jegyirodáiban, a Libri Könyváruházakban, az összes ismert jegypénztárban, valamint a helyszínen is lehet vásárolni.

Pálvölgyi Miklós a férfi, és Kulcsár Antal, a női válogatott szövetségi kapitánya szerint versenyzőink felkészülése a terveknek megfelelően halad. S ezt az elmúlt hetek versenyeredményei is megerősítik, hiszen Madridban és Párizsban is magyar győzelmek születtek Balogh Gábor, Vörös Zsuzsanna és Horváth Viktor jóvoltából. A szakvezetők a vb-csapatot május 14-én hirdetik ki, megvárják a hétvégén, a csehországi Kladnóban zajló Világkupa-versenyt, ami még válogatónak számít.