Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását a női teniszezők világranglistáját vezető belga Justine Henin.

"Egy csodálatos kaland ért véget ma, de már régóta fontolgatom ezt a lépést" - mondta sajtókonferenciáján a 25 éves klasszis, majd leszögezte, végérvényes és visszavonhatatlan döntésről van szó.

Henin alig két héttel a francia nyílt teniszbajnokság előtt tette meg bejelentését, rácáfolva egyúttal azokra a találgatásokra, hogy esetleg még megvárja a Roland Garrost, Wimbledont vagy a nyár végi olimpiát. Az elmúlt három évben ő volt a párizsi Grand Slam-torna győztese.

"Nem csupán egy korszak végéről van szó, hanem egy másik kezdetéről is" - hangoztatta a bajnoknő a pályafutása kezdetét jelentő, kicsiny Limelette városában tartott sajtótájékoztatón. "Úgy érzem, mintha máris három életet éltem volna. Mindent beleadtam a sportba, amit tudtam, és mindent ki is vettem belőle, amit adni tudott nekem" - fogalmazott a belga klasszis.

Henin pályafutása során 43 WTA-tornagyőzelmet aratott egyesben, ezek közül hét alkalommal diadalmaskodott Grand Slam-viadalon. Ő az első női teniszező, aki világranglista-vezetőként hagyja abba a versenyzést.

Tavaly a belga fenomén - válása és sérülései, valamint egy viszonylag jelentős kihagyás ellenére - még sikert sikerre halmozott, de idei teljesítménye már jelezte, hogy törés következett be pályafutásában. Múlt héten a nyolcaddöntőben búcsúzott a berlini tornától, és már akkor úgy nyilatkozott, hogy "hiányzik belőle a tűz". Az e heti római tornát pedig fáradtságra hivatkozva lemondta.

A sajtótájékoztatón könnyeivel küszködő, de határozottnak mutatkozó sportoló leszögezte, úgy érzi, már nincs meg benne az a buzdító érzés, amely eddig hajtotta előre diadalútján. Kijelentette azt is, hogy emelt fővel távozik. Sajnálatát fejezte viszont ki, hogy négy évvel az olimpiai bajnoki címe után nincs már módja megpróbálni, hogy újabb ötkarikás aranyérmet szerezzen hazájának.

Henin egy éven belül a második belga teniszklasszis, aki visszavonul: tavaly egy másik volt világelső, Kim Clijsters jelentette be sportpályafutásának befejezését. Larry Scott, a női profi teniszezők tornáit szervező WTA főigazgatója közleményt adott ki Henin bejelentéséről, és minden idők egyik legemlékezetesebb bajnokaként méltatta a belga sztárt. Hozzátette, ritkaság, hogy egy sportoló ebben a korban és ebben a szezonban, karrierje csúcsán távozik, de "Justine mindig a saját szabályai szerint játszott, a szó legnemesebb értelmében".

Justine Henin névjegykártyája

Született: 1982. június 1., Liege (Belgium)
Lakóhely: Marloie (Belgium)
Magasság/testsúly: 1,68 m/57 kg
Ütőfogása: jobbkezes
Profijátékos: 1999. január. 1. óta
Jelenlegi világranglista-helyezése: 1.
Legjobb világranglista-helyezése: 1. (először 2003. október 20-án)
Tornagyőzelmei egyesben: 43, ebből 7 Grand Slam (2003: Roland
Garros, US Open, 2004: Australian Open, 2005: Roland Garros, 2006: Roland Garros, 2007: Roland Garros, US Open)
Összkeresete: 19 461 375 dollár