Vágólapra másolva!
Kezdésnek egy bronzérem jött össze számunkra a budapesti MVM öttusa-világbajnokságon: a Vörös Zsuzsanna, Tóth Adrienn, Máthé Vivien összeállítású csapatunk a lengyel és a brit együttes mögött a harmadik helyen zárt. Egyéniben azonban indulóink közül az a Gyenesei Leila végzett a legelőrébb, a szenzációsnak minősíthető 6. helyen, aki nem került be a csapatba. Tóth a 12., Vörös a 17.,  Máthé a 25. helyen zárt. A francia Amelie Cazé megvédte a tavalyi vb-címét.

Szombat reggel, nem sokkal hét óra után. A város még alszik, de a női döntő résztvevőinek már nagyon ébernek kell lenniük, hiszen a Syma Sport- és Rendezvénycsarnokban fél nyolckor kezdenek a lövészettel. A harminchat finálés között Máthé Vivien a 18-as, Gyenesei Leila a 25-ös, Tóth Adrienn a 30-as, Vörös Zsuzsanna az utolsó, 36-os lőállásba fészkel be, és olimpiai bajnokunk sajnos akkor is a mezőny végén van, amikor az első sorozatok után az eredményeket böngésszük a kivetítőn.

Hetessel kezd, utána egy nyolcas jön, majd két kilences, innen kellene felkapaszkodnia. Nem igazán sikerül neki, a végén 177 körrel a 17., Máthé 174-nel 27., Gyenesei 173-mal csupán 30., viszont a mindössze 17 éves, junior világbajnok Tóth 182-ig jut, ami a hatodik helyre repíti. A fehérorosz Arhipenka akár A hét mesterlövész című westernben is játszhatna, 194 körrel nyeri a számot, éppen tíz kört ver a második kanadai Pinettre-re. Főleg neki köszönhetően csapatban Fehéroroszország vezet, s örömmel konstatáljuk, hogy a Vörös, Máthé, Tóth összeállításban szereplő együttesünk a második helyen áll.

Vívásban azonban előbb az oroszok, aztán a lengyelek is ellépnek mellettünk, így a negyedik helyre csúszunk vissza. Vörös megint haloványan kezd, de ahogyan a selejtezőben is, a végén belelendül. Összességében 19 győzelmet és 16 vereséget számlál, ezzel a 14. helyen végez, és összetettben a 15. helyre jön fel. Gyenesei (17/18), Tóth (15/20) és Máthé (14/21) egyaránt negatív mérleggel zár. Tóth még éppen befér a mezőny első felébe, két szám után a 18., Gyenesei a 26., Máthé mindössze 30., s utóbbitól ez nagy csalódás. A már olimpiai kvótás Vörös mellett ugyanis versenyzőink közül a világranglistás pozíciója alapján neki a legjobbak az esélyei arra, hogy még kvótát szerezzen. Legalábbis még ekkor.

Biztatásban nincs hiány, a lelátókon mintegy három-négyszázan figyelik az eseményeket, köztük Albert herceg, a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöke is. Bár testőre is vele van, teljesen fesztelenül viselkedik - elvégre sportember, több téli olimpián is részt vett bobversenyzőként -, még autogramot is oszt.

A gyorsinterjúkat készítő brigádnak pedig elárulja, hogy a magyaroknak szurkol. Hiába no, udvarias ember a törpeállam uralkodója, Monacónak meg amúgy sincs indulója a mezőnyben. "Azért ezt a napot választottam, mert ez fért bele a programomba. Pekingben a férfi versenyre megyek ki, igyekszem megteremteni az egyensúlyt" - mondja a Grimaldi-ház feje, aki egy ideig türelmesen válaszolgat a sajtó érdeklődő munkatársainak, de csakhamar vége az "audienciának", a protokollosa a következő, sorára váró delikvenst már elhessegeti.

Kora délután a szoborparkban felállított mobil medencében folytatódik a vb, és az úszás végre a mi számunk lesz, csapatban feljövünk a második helyre, az időközben élre álló oroszok mögé. Pedig Gyenesei eredménye nem is számít bele együttesünk pontszámába, hiszen ő csak egyéniben indul. Ebben a számban az egész mezőnyt tekintve a második, és a többiek is csipkedik magukat. Vörös a 6., Máthé a 11. időt ússza, csak Tóth lóg ki a sorból a 23. helyével, de önmagához képest ő is jól szerepel.

Kapitányi helyzetjelentés három szám után:

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=IMoPWDW9lEXU339Q


Három szám után a címvédő francia Cazé több mint száz ponttal vezet, és a hozzáértők szerint, ha a lova is úgy akarja, már nem veszítheti el az aranyérmet. Vörös a 8. helyen áll, de csak 76 pont választja el a dobogótól. Gyenesei a 13., Tóth a 22., Máthé a 25. Csapatban pedig Oroszország (9528), Magyarország (9444), Lengyelország (9424) az első három sorrendje.

A lovaglást az összetett 1-18. helyezettje kezdi, először a 18. svájci Schreiber jön be Sissy 3-mal a pályára, és 1172 ponttal távozik. Gyenesei Delivel lehúzza a "kőfal" tetejét, és kettes akadályt is veri, ám az 1136 pont is igazán remek. Ezt főleg azután értékeljük, miután Vörös Zsuzsanna is elhagyja a küzdőteret. Gamma igencsak nehezen kezelhető, csak 1016 pontot sikerül összegyűjteni vele. Előtte azonban az orosz Muratova még inkább megjárja. Londi már a bejövetelkor harsány nyerítéssel jelzi, hogy ma nincs kedve ugrania, és ebből már kisejlik a végkifejlet. Az 504 pontos produkcióval az oroszok "elszállnak".

Forrás: MTI

Gyenesei Leila úszta a legjobb időt a mieink közül

A második csoportban Tóth Adrienn zseniálisan oldja meg a feladatát, Suhanc 2-vel csak az egyet vernek, az ötös akadályt, 1168 pontot csak titokban reméltünk. Máthé Vivien az egyik legrakoncátlanabb paripát, Pocemont rendelte a sors, vele az 1108 is príma. S így csapatunk produkciója is. Bár a lengyelek elénk kerülnek, a veszélyes fehéroroszokat magunk mögött tartjuk, így továbbra is a második helyen állunk. A vezető lengyelek, valamint a szorosan mögöttünk következő britek a papírforma alapján jobbak a mieinknél futásban, de úgy kalkulálunk, hogy a vb-bronz este megszerezhető.

S meg is lesz! Kis híján az ezüst is, mert a britek zseniális futója, Harland a hajrában megsérül, az utolsó kétszáz méteren emberfeletti erőfeszítésekkel vonszolja be magát a célba. Ha nincs ez a malőr, a szigetországiak világbajnokok, így viszont a lengyelek mögött "csak" ezüstérmesek, mindössze nyolc ponttal a mieink előtt.

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=1jDf8bZdRdmqWrzC


Egyéniben a francia Cazé megvédi a két évvel ezelőtti vb-címét, az egyiptomi Medany az ezüst-, a brit Livingston a bronzérmes. S a 22 esztendős Gyenesei Leila, aki mindössze másfél éve öttusázik, a 2006-os torinói olimpián pedig még sífutásban indult, a hatodik helyre jön be! S bár a nemzetközi szövetség csak az éjjel számolja ki, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatot záró budapesti vb-ről a világranglista alapján kik jutnak ki Pekingbe, Gyenesei minden bizonnyal kvótás lesz! Máthé ugyanis a 25. helyével nem tudja gyarapítani a pontszámait. A fiatal Tóth 12. helye bravúros, Vörös viszont csak a 17. helyen zár.

Forrás: [origo]

Népszerűsége azonban nem kopik, a futás után az olimpiai bajnoknőt kislányok támadják le autogramokért. És Vörös szorgalmasan körmöl. Majd pedig nyilatkozik: "Az év fő versenye számomra természetesen az olimpia, de előtte kellett volna egy jó nyitány... Úszásban egyéni csúcsot értem el, a futás is jól sikerült, ugyanakkor a technikai számok nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, s így emiatt összességében roppant csalódott vagyok. A csapat bronzérmének természetesen nagyon örülök; látva az állást, és tudva, hogy az ellenfelek mire képesek, a futás előtt legfeljebb tíz százalék esélyt adtam arra, hogy dobogóra állhatunk" - vallja be.

A nap hőse, Gyenesei Leila fülig érő szájjal csicsereg: "Nagyon-nagyon boldog vagyok, ez életem legjobb eredménye! Reggel rettenetesen izgultam, és úgy számoltam, hogy a legjobb esetben is csak a mezőny közepén végezhetek. Lövészetben pár kör bennem is maradt, ám utána minden összejött! Nem is tudom, hogy mit mondjak... Fantasztikus volt a hangulat, köszönöm mindenkinek a biztatást!"

Forrás: [origo]

Rákérdezünk, hogy számol, kijutott-e az olimpiára. "Fogalmam sincs, korábban meg se fordult a fejemben, hogy olyan eredményt érhetek el, ami elegendő lehet a pekingi részvételhez. Így aztán nem is számolgattam" - jön a válasz a néhány napja kinevezett önkormányzati miniszter, Gyenesei István lányától. Aki most éjjel igencsak izgulhat.

http://www.videa.hu/flvplayer.swf?v=qCqM52rjtn45C2a9


Végeredmény, nők, egyéni:
1. Cazé (francia) 5616; 2. Medany (egyiptomi) 5596, 3. Livingston (brit) 5588; 4. Fell (brit) 5560; 5. Schöneborn (német) 5504; 6. Gyenesei Leila 5504; ...12. Tóth Adrienn 5416; ...17. Vörös Zsuzsanna 5368; ...25. Máthé Vivien 5268.

Csapat: 1. Lengyelország 16 168; 2. Nagy-Britannia 16 060; 3. Magyarország 16 052;
4. Fehéroroszország 15 964; 5. Litvánia 15 740; 6. Oroszország 14 984.