Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit szuperverseny harmadik fordulójában a norvég Magnus Carlsen világossal nyert a holland Loek van Wey ellen, és átvette a vezetést. A kettős győzelemmel kezdő spanyol Alkszej Shirov vereséget szenvedett az ukrán Pavel Eljanovtól. Javítottak az orosz fiatalok, a "házirangadón" Jevgenyij Alekszejev  diadalmaskodott Peter Szvidlerrel szemben. Dmitrij Jakovenko az ukrán Andrej Volokityint fosztotta meg veretlenségétől. Pontosztozkodással zárult a román Liviu-Dieter Nisipeanu és az ukrán Vaszilij Ivancsuk, valamint az amerikai Alekszander Oniscsuk és az ukrán Szergej Karjakin összecsapása.

A világossal játszók újabb sikereivel zárult a 19-es kategóriájú torna harmadik játéknapja. A 17 éves Magnus Carlsen a holland Loek van Wely ellen remek technikáját csillogtatta meg. Átmeneti gyalogáldozattal bástyájával betört a hetedik sorra, az egyszerűsítés után létrejött végjátékban futójának ereje felülmúlta ellenfeléét. Az előnyös gyalogszerkezet, aktívabb király, ez volt Magnus sikerének a titka.

A négy ukrán sakkozó ezúttal ötven százalékot ért el. Értékes győzelmet aratott Pavel Eljanov, az éllovas Alekszej Shirovra mért vereséget. A spanyol nagymester a Grünfeld védelmű partiban új tervvel próbálkozott. A középjátékban rosszul értékelte a négybástyás végjáték esélyeit. Érdekes szicíliai párbajt vívott a román Liviu-Dieter Nisipeanu és Vaszilij Ivancsuk. A címvédő elfogadta a felkínált gyalogáldozatot, Nisipeanu a királyszárnyon rohamozott, végül elcsitultak a viharok.

Az amerikai Alekszander Oniscsuk a 32. lépésben újított Szergej Karjakin ellen a Meráni-változatban. Oniscsuk az 1998-as Karpov-Anand döntőn az orosz világbajnok szekundánsa volt, értékes elemzések birtokában volt, de 18 éves ellenfele állta a sarat, pontos védekezéssel kiharcolta a döntetlent.

Az orosz Dmitrij Jakovenko és Andrej Volokityin a királyindiai védelemben csatázott, ezúttal pozíciós mederben zajlott a küzdelem, az ukrán nagymester nem vállalta a 7...Hc6-os varit. Jakovenko a 21. lépésben újított, a sötét vezér nehezen találta helyét a táblán. A bástyavégjátékban a világos királyszárnyi összekötött gyalogjai győzedelmesen nyomultak előre.

Az orosz derbit a 23 éves Jevgenyij Alekszejev nyerte meg a 9 évvel idősebb négyszeres olimpiai bajnok Peter Szvidler ellen. Az olasz megnyitású játszmában nem jeleskedett Szvidler, gyanús lépések után gyalogáldozattal próbálkozott, de Alekszejev érvényesítette anyagi előnyét. Az eddig lejátszott 18 partiból 10 végződött döntéssel, világossal kilencszer voltak eredményesek.

A harmadik forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Loek van Wely (holland, 2676) 1 - 0 (Anti-meráni változat, 61)
Pavel Eljanov (ukrán, 2687) - Alekszej Shirov (spanyol, 2740) 1 - 0 (Angol megnyitás, 39)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1 - 0 (Olasz megnyitás, 47)
Liviu- Deter Nisipeanu (román, 2684) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) döntetlen (Szicíliai védelem, 44)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Vezércsel, 44)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) - Andrej Volokityin (ukrán, 2684) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 52)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 2,5 pont
2-4. Pavel Eljanov, Szergej Karjakin és Alekszej Shirov 2
5-8. Vaszilij Ivancsuk, Jevgenyij Alekszejev, Dmitrij Jakovenko és Andrej Volokityin 1,5
9-11. Peter Szvidler, Alekszander Oniscsuk és Liviu-Dieter Nisipeanu 1
12. Loek van Wely 0,5

A negyedik forduló párosítása:
Van Wely - Alekszejev
Eljanov - Carlsen
Szvidler - Nisipeanu
Ivancsuk - Oniscsuk
Karjakin - Jakovenko
Shirov - Volokityin