Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit szuperverseny tizedik fordulója után már tornagyőztesként ünnepelhették a 17 éves Magnus Carlsent. A norvég nagymester 79 lépésben remizett az ukrán Andrej Volokityinnel, kicsit jobb állását nem tudta győzelemig fokozni. Pontosztozkodással végződött az ukrán házirangadó, Pavel Eljanov és Szergej Karjakin játszmája, Carlsen így megőrizte másfél pontos előnyét. Villámgyőzelmet aratott az ukrán Vaszilij Ivancsuk a holland Loek van Wely ellen, feljött a holtversenyes második helyre. Megállt a lejtőn a spanyol Alekszej Shirov, világossal az orosz Peter Szvidler ellen nyert. Az utolsó játéknapon a Karjakin-Carlsen és az Eljanov-Ivancsuk partik döntik el a dobogós helyek sorsát.

Folytatta bámulatos sikersorozatát a trónkövetelő Magnus Carlsen. A 17 éves norvég nagymester 12 hónap alatt első volt Bielben, jól játszott a Klubcsapatok Európa Kupáján, a sakkcsapat Európa-bajnokságon.

A moszkvai Tal-emlékversenyen holtversenyben végzett többek között Lékó Péter társaságában harmadikként. Hanti-Manszijszkban, a Világkupán a későbbi győztes amerikai Gata Kamskytól kapott ki az elődöntőben. Az örmény Levon Aronjannal holtversenyben volt első Wijk aan Zee-ben, a Corus 2008 szuperversenyen. A Morelia/Linares viadalon az indiai világbajnok Viswanathan Anand mögött másodikként zárta szereplését. Nizzában, az Amber-versenyen holtversenyben második Lékó Péterrel, Vlagyimir Kramnyikkal és Veszelin Topalovval. Bakuban, az első Grand Prix tornán az utolsó két játszmáját megnyerve végzett holtversenyben az első helyen. Miskolcon Lékó elleni nyolcjátszmás párosmérkőzésen győzött 5-3-ra, a hazai sakkrajongók láthatták élőben is a bámulatos tehetségű, remek versenyzői tulajdonságokkal bíró titánt. 2007. július 1-én lépte át a 2700 Élő-pontos álomhatárt, ha beszámolják a foroszi tornát a júliusi világranglistába, akkor Magnus második lehet Anand mögött.

Foroszban ismét remekelt, az első fordulóban a címvédő Vaszilij Ivancsuk elleni győzelmével tette le a névjegyét. Igen taktikusan, okosan játszott. Széles megnyitási repertoárjára láthatón nehezebben készültek riválisai. A hajrában már belefért két gyors remi is. A tizedik fordulóban egyik mumusával, Andrej Volokityinnel mérkőzött meg. Korábban négy játszmában is vereséget szenvedett, egyszer döntetlent tudott kiharcolni az ukrán sakkozó ellen. Ezúttal Magnus irányította a partit, megnyugtathatta, hogy az ukrán derbi, Pavel Eljanov és Szergej Karjakin összecsapása pontosztozkodással végződött. Felszabadultan játszhatta előnyösebb pozícióját, a maratoni csata végül remivel végződött, Magnus tornagyőztesként állhatott fel a sakkasztaltól.

Felhívtam édesapját, Henrik Carlsent, aki nagyon boldogan fogadta a gratulációmat. "Óriási sikerként éljük meg Magnus első helyét. Jól játszott, de el is fáradt a csatákban. Most már megkönnyebbülten nézheti a labdarúgó-Eb meccseit. Nagy érdeklődéssel várja a portugál-német mérkőzést, ahol kedvenceinek, Ronaldóéknak drukkol majd" - mondta a papa. Arra a kérdésemre, hogy a diadalt beszámolják-e a tornát a júliusi listába, nem tudott válaszolni. "Örülnénk, ha már a júliusi listán megjelennének a Foroszban szerzett pontok, jelenleg + 11,8-nál tart, a legfrissebb számítások szerint összesítve 2792-nél, de még játszik Karjakinnal, meglátjuk. Most egy hónapos pihenő vár Magnusra, majd a bieli versenyen immár címvédőként játszik" - zárta a beszélgetést Henrik Carlsen.

Villámgyőzelemmel beérte honfitársát, Eljanovot a viadal doyenje, Vaszilij Ivancsuk. A holland Loek van Wely nagyot hibázott, világossal már a 21. lépés után kapitulációra kényszerült. Érdekes csatában osztozott meg a ponton a két orosz nagymester. Jevgenyij Alekszejev két gyalogot is áldozott, de igazi ellenértéket nem kapott. Időzavarban mindketten pontatlankodtak, örökös sakkal lett remi az ütközetük. Újítás a 18. lépésben, majd egy lépés múlva már kezet is fogott a román Liviu-Dieter Nisipeanu és az amerikai Alekszander Oniscsuk.

Megállt a lejtőn a spanyol Alekszej Shirov. Az orosz Peter Szvidlerrel szemben kedvező volt a mérlege, 7-4-re vezetett 14 döntetlen mellett. A szláv védelmű partiban Shirov tért el a 2006-ban játszott Nielsen-Szvidler partitól. Világos kicsit kedvezőbben állt, majd sötét kiegyenlítette a pozíciót. Szvidler nagyot hibázott, gyalogot vesztett, a végjátékot Shirov biztos kézzel vezette győzelemre, szép mattképet varázsolt a táblára.

A tizedik forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2676) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) 0 - 1 (Angol megnyitás, 21)
Pavel Eljanov (ukrán, 2687) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Szláv védelem, 32)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Andrej Volokityin (ukrán, 2684) döntetlen (Vezércsel, 79)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 45)
Liviu- Dieter Nisipeanu (román, 2684) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)
Alekszej Shirov (spanyol, 2740) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1 - 0 (Szláv védelem, 43)

A verseny állása:
1. Magnus Carlsen 7,5 pont
2-3. Vaszilij Ivancsuk és Pavel Eljanov 6
4. Szergej Karjakin 5,5
5-6. Jevgenyij Alekszejev és Dmitrij Jakovenko 5
7-10. Peter Szvidler, Andrej Volokityin, Alekszej Shirov és Liviu-Dieter Nisipeanu 4
11-12. Alekszander Oniscsuk és Loek van Wely 3,5

Az utolsó forduló párosítása:
Szvidler - Van Wely
Ivancsuk - Eljanov
Karjakin - Carlsen
Volokityin - Alekszejev
Jakovenko - Nisipeanu
Oniscsuk - Shirov