Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny hetedik fordulójában az éllovas Magnus Carlsen vereséget szenvedett az orosz Jevgenyij Alekszejevtől. A 17 éves norvég titán túlerőltette a játszmát, fölöslegesen cserélt vezért, a végjátékot az időzavaros kapkodásban sorozatos hibával elvesztette. A vezetést a kubai Perez Leinier Dominguez vette át, aki a sereghajtó svájci Yannick Pelletier ellen győzött. Mesterhármassal előretört a francia Etienne Bacrot, a nyolcadik partiját Carlsen ellen játssza, Alekszejev és Dominguez vívja a játéknap rangadóját.

Megszakadt Magnus Carlsen április 25-től tartó veretlenségi sorozata. Bakuban, a Grand Prix tornán az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól kapott ki utóljára, azóta 34 játszmában nem talált legyőzőre. Elragadta őt a hév, az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen mindent megpróbált, hogy kicsikarja a nyerést, de sötét pontosan védekezett.

Carlsen a remi helyett egy bonyolult különböző színű futós végjátékra egyszerűsített. Időzavarban többször is hibázott, sötét összekötött szabadgyalogjai gyorsan robogtak az átváltozási mezők felé. A kapkodásban Alekszejev a felkínált lehetőséggel élni tudott, a győzelemmel befogta Carlsent.

A kubai Perez Leinier Dominguez hozta a kötelező nyerést, de maga sem gondolt arra, hogy félpontos előnnyel élre kerül. Rossz kezdés után magához tért a francia Etienne Bacrot. Sorozatban harmadik győzelmével felzárkózott, higgadtan kivárta, míg az amerikai Alekszander Oniscsuk fölöslegesen komplikálta az állást.

A 7. forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) 0 - 1 (Spanyol négyeshuszárjáték, 84)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2708) - Yannick Pelletier (svájci, 2569) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 56)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) - Etienne Bacrot (francia, 2691) 0 - 1 (Benoni védelem, 55)

A verseny állása:
1. Perez Leinier Dominguez 5 pont
2-3. Jevgenyij Alekszejev és Magnus Carlsen 4,5 pont
4. Etienne Bacrot 3,5
5. Alekszander Oniscsuk 3
6. Yannick Pelletier 0,5

A 8. forduló párosítása:
Alekszejev - Dominguez
Bacrot - Carlsen
Pelletier - Oniscsuk