Vágólapra másolva!
A bieli szuperverseny nyolcadik fordulójában az éllovas Perez Leinier Dominguez sötéttel legyőzte az orosz Jevgenyij Alekszejevet. A kubai sakkozó a szicíliai védelem Najdorf-változatában remek stratégiával került előnybe. A világos király elleni sikeres támadással egy pontra növelte előnyét. Magnus Carlsen sötéttel remizett a francia Etienne Bacrottal, a kilencedik játéknapon a norvég címvédő sötét lesz Dominguez ellen. Második fél pontját szerezte meg a svájci Yannick Pelletier.

Nagy lépést tett a tornagyőzelem felé vezető úton a kubai Perez Leinier Dominguez. A 18-as kategóriájú szuperverseny nyolcadik játéknapján az egyik nagy rivális, az orosz Jevgenyij Alekszejev ellen rendkívül izgalmas partiban diadalmaskodott.

A szicíliai védelem Najdorf-változatában Alekszejev ritkább folytatás mellett döntött, de nem tudta meglepni ellenfelét. A kubai nagymester 13...h5-tel gyorsan frontot nyitott a királyszárnyon. Középen rekedt uralkodója nagyobb biztonságban volt világos királyánál.

A bonyodalmakban a h3 gyalog gyengesége végzetesnek bizonyult. Alekszejev a b gyalog előrenyomulásával remélt ellenjátékot, de királya körül egyre nagyobb viharfelhők gyülekeztek. Dominguez válogathatott a nyerések között, kisebb időzavar után megoldhatatlan feladatok elé állította az orosz sakkozót. A remek győzelemmel Dominguez egypontos előnnyel vezet a címvédő, a norvég Magnus Carlsen előtt.

Carlsen az előző fordulóban a végsőkig feszítette a húrt Alejszejev ellen, és váratlan vereséget szenvedett. Sötéttel nem sok esélye volt, hogy a formába lendült francia Etienne Bacrotot legyőzze. Gyorsan lehúzták a Nimzoindiai védelem egyik ismert variját, Bacrot javította a tavalyi Tal-emlékversenyen játszott Jakovenko-Carlsen partit, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek. A svájci Yannick Pelletier sorozatban elszenvedett öt vereség után megszerezte második remijét, az amerikai Alekszander Oniscsuk két vesztést követően osztozott meg a sereghajtóval a ponton.

A 8. forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2708) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2708) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 45)
Etienne Bacrot (francia, 2691) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 31)
Yannick Pelletier (svájci, 2569) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2670) döntetlen (Vezércsel, 53)

A verseny állása:
1. Perez Leinier Dominguez 6 pont
2. Magnus Carlsen 5
3. Jevgenyij Alekszejev 4,5
4. Etienne Bacrot 4
5. Alekszander Oniscsuk 3,5
6. Yannick Pelletier 1

A 9. forduló párosítása:
Oniscsuk - Alekszejev
Dominguez - Carlsen
Pelletier - Bacrot