Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny negyedik fordulójában öt döntetlen született. Lékó Péter az éllovas Alekszander Morozeviccsel a cserespanyolban osztozott meg a ponton. Az orosz nagymester gyalogot áldozott, aktív ellenjátékot kapott cserébe, kölcsönös időzavarban leegyszerűsödött az állás. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik világossal nem bírt az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. Érdekes csatában lett remi az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk csatája. Taktikai elnézés után gyalogot vesztett az amerikai Gata Kamsky, de megmentette a fél pontot az orosz Jevgenyij Alekszejevvel szemben. Három vereség után "beiratkozott" a spanyol Alekszej Shirov, az izraeli Borisz Gelfand negyedszer remizett. Lékó ötödik játszmáját sötéttel Ponomarjovval játssza.

A 20-as kategóriájú szuperverseny negyedik játéknapján öt döntetlen született, de a helyszínen drukkolók, és a tornát az interneten követő sakkrajongók sem unatkoztak, érdekes küzdelmeket láttunk.

A mainzi rapidtornán Alekszander Morozevics sikerrel vívta meg Polgár Judittal szemben a spanyol megnyitás főváltozataiban az elméleti párbajokat. Ez indokolhatta, hogy Lékó Péter az orosz nagymester ellen a ritkábban játszott cserevarira voksolt. Moro azonban a tőle megszokott módon kiélezte a csatát. Nem ismételte meg a Corus-tornán látott Mamedgyarov-Radzsabov partit, hanem más gyalogszerkezet mellett döntött. Gyalogot áldozott, a királyszárnyon kezdeményezett. Péter nehezen tudta a vezérszárnyat kifejleszteni, a kölcsönös esélyű pozícióban kölcsönös időzavart láttunk, ahol az állás cserékkel remire egyszerűsödött.

A tavalyi tornán Vlagyimir Kramnyik világossal ellenállhatatlan volt, a Nimzoindiai védelmű partiban az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben nem tudott előnyt kicsiholni. Sötéttel az izraeli Borisz Gelfand csak a fél pont megszerzésére törekszik, ehhez kedvenc fegyvere az orosz huszárjáték. A spanyol Alekszej Shirov három vesztés után megszerezte első fél pontját.

A harmadik fordulóban az amerikai Gata Kamsky fonalas nyerést hagyott ki Gelfand ellen, az orosz Jevgenyij Alekszejevvel szemben az időkontroll előtti utolsó lépésével gyalogot nézett el. A végjátékot azonban némi szerencsével döntetlenre mentette. Nem unatkoztunk az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partiját figyelve. Mamedgyarov a fejlődést elhanyagolva gyalogot nyert, Ivancsuk ezt visszanyerte. Ellenkező oldalra sáncoltak, világos állása volt szemre tetszetősebb. A támadásért világos átmeneti gyalogáldozattal minőséget nyert, a sötét királyt kiüldözte a sáncállásból, de meglepő módon az "uralkodó" jól érezte magát g5-ön. Az összecsapás örökös sakkal lett remi.

A 4. forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2741) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) döntetlen (Orosz huszárjáték, 29)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) döntetlen (Grünfeld védelem, 76)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) döntetlen (Szláv védelem, 48)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 35)
Lékó Péter (magyar, 2741) - Alekszander Morozevics (orosz, 2788) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)

A verseny állása:
1.Alekszander Morozevics 3 pont
2-3.Lékó Péter és Vaszilij Ivancsuk 2,5
4-8. Sahriyar Mamedgyarov, Ruszlan Ponomarjov, Borisz Gelfand, Vlagyimir Kramnyik és Gata Kamsky 2
9. Jevgenyij Alekszejev 1,5
10. Alekszej Shirov 0,5

Az 5. forduló párosítása:
Morozevics - Shirov
Ponomarjov - Lékó
Ivancsuk - Kramnyik
Kamsky - Mamedgyarov
Gelfand - Alekszejev