Vágólapra másolva!
Pénteken éjjel Zürichben a női 800 méter befutója után a közönség ki mást, mint a győztes Pamela Jelimót ünnepelte, és a 18 éves kenyai csillagnak ki is járt a taps, hiszen minden idők harmadik legjobb időeredményével győzött, és jövő pénteken bizonyosan elviszi a Golden League-sorozat egymillió dolláros jackpotjának minimum a felét. Mindazonáltal legalább ekkora, ha nem nagyobb főhajtás jár az elmúlt másfél évtized legeredményesebb középtávfutónőjének, a mozambiki Maria Mutolának is, aki stílszerűen a Letzigrund-stadionban lépett le az atlétika porondjáról.

A legrangosabb egynapos atlétikai viadalnak számító zürichi Weltklassén Jelimo 1:54,01 perces idővel győzött, a bahreini Dzsamal 1:57,80-cal lett második, a kenyai Jepkosgei 1:58,26-tal harmadik. Mutola, aki páratlan produkcióval 1993 és 2004 között egymás után tizenkétszer győzött Zürichben (!), ezúttal a negyedik helyen végzett, 1:58,71 perces idővel. S ez azt jelentette, hogy éppen a kétszázadik alkalommal futott két percen belül!

A csengetésnél, azaz négyszáz méternél a hetedik helyen szedte a lábait, és a legendás hajrája már nem segítette a dobogóhoz, de így sem volt csalódott: "Ez volt az utolsó versenyem, és boldog vagyok, hogy most is sikerült két percen belül célba érnem. Ezúttal csupán ennyi volt a célom" - nyilatkozta a 36 évesen búcsúzó mozambiki legenda, akinek a nevéhez számtalan rekord fűződik. Érdekesség, hogy Jelimo még meg sem született, amikor Mutola már olimpián versenyzett, 16 évesen indult Szöulban. Itt ugyan utolsó lett az előfutamában, de Barcelonában már számolni kellett vele, az ötödik, 1500 méteren a kilencedik helyen zárt. Atlantában 800-on már ő volt a favorit, azonban betegeskedve "csak" bronzérmes lett, Sydneyben viszont megnyerte az olimpiát. Athénban a negyedik, Pekingben - ahol Jelimo nyert - az ötödik helyen ért célba. S ő lett az első atléta, aki elmondhatja, hogy öt olimpián futott döntőben.

A statisztikusok számon tartják, hogy 1992 és 1996 között ötven versenyt nyert meg zsinórban, igaz, azt nem számolják, hogy az 1995-ös szabadtéri vb-n az elődöntőben pályatévesztés miatt diszkvalifikálták, mert rálépett a vonalra. Ettől a malőrtől eltekintve Mutolának a világbajnokságokon nagyon kijött a lépés: a szabadtéri és a fedett pályás vb-ken együttesen tíz aranyat, két ezüstöt és két bronzot gyűjtött be - valamennyit 800 méteren. Szabadtéri vb-t 1993-ban, 2001-ben és 2003-ban nyert. Rajta kívül hét fedett pályás vb-elsőséggel senki más nem rendelkezik a földkerekségen.

Mutola talán egyetlen szívfájdalma az lehet, hogy az annak idején csehszlovák színekben futó Jarmila Kratochvilova 1983-as keltezésű, 1:53,28 perces világrekordjához nem tudott igazán közel kerülni, neki a legjobbja 1:55,19 (mit tesz a sors, 1994-ben éppen Zürichben futotta, és péntekig ez volt a Weltklasse versenycsúcsa), ezzel kilencedik az örökrangsorban, de a maiak közül csak Jelimo, valamint a doppinggyanúba keveredett orosz Szoboljeva előzi meg.

Dicsőséglistáján jól mutat, hogy 2003-ban egyedüliként vitte el a Golden Leauge-sorozat fődíját, ekkoriban "millió dolláros" Mutolának is nevezték. (2005-ben még az orosz Lebegyevának sikerült egyedül bankot robbantani.) A mozambikiak nemzeti hőse nem ült rá a pénzére, rengeteget áldozott arra, hogy hazájában gyerekeknek is legyen lehetőségük sportolni. Létrehozott egy karitatív alapítványt, ennek a gondozása azóta is a szívügye, s mint Zürichben elmondta, ez így lesz a jövőben is.

Ettől függetlenül mondjuk, hogy Mutola személyében az egyik legszimpatikusabb atléta fejezte be a pályafutását, aki a 2004-es budapesti fedett pályás világbajnoságon is - ahol hatodik "tető alatti" vb-aranyát nyerte - minden sztárallűrtől mentesen csevegett és fényképeszkedett a magyar önkénteslányokkal.