Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő negyedik fordulója a világossal játszók nagy sikerét hozta. Veszelin Topalov 25 lépésben kényszerítette kapitulációra Viswanathan Anandot. A bolgár exvilágbajnok felkészüléskor javított a moszkvai Kramnyik-Lékó partiban az orosz exvilágbajnoktól látott folytatáson, az indiai világbajnok nem talált ellenszert. A szicíliai védelem sárkány-változatában csatázott Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov. A különböző oldalra történt sáncolás után mindketten rohamoztak, az azeri sakkozó hibázott, a 17 éves norvég csodagyerek védhetetlen mattra állította ellenfelét. Hosszú manőverezések után az örmény Levon Aronjan legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. A fordulóról-fordulóra számolt virtuális világranglistán Magnus Carlsen az első! Az ötödik játéknapon Anand-Carlsen összecsapás lesz.

Élesedik a küzdelem a bilbaói Grand Slam-döntőn. A negyedik fordulóban a világossal játszók teljes sikert arattak. Arra kevesen számítottak, hogy a játéknap rangadója csak 25 lépésig tart, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov villámgyőzelmet aratott az indiai világbajnok Viswanathan Anand ellen.

11 lépésig lehúzták a moszkvai Tal-emlékverseny Kramnyik-Lékó játszmáját, Topalov javított a lépéssorrenden 12.Fg5-tel. Ez meglepetéssel érte Vishyt, tőle szokatlan módon jelentős időhátrányba került, míg Veszelin a házielemzésnek megfelelően azonnal húzott. Világos kikényszerítette a sötét királyszárnyi gyalogszerkezet meggyengítését, birtokba vette a nyílt d vonalat, és viharfelhők gyülekeztek Anand királya körül. A szerény 25.Bf1 lépésre a világbajnoknak fel kellett adnia a játszmát, sokkoló vereséget szenvedett a bonni világbajnoki döntő előtt.

Alaposan egymásnak esett a két ifjú titán, Magnus Carlsen és Tejmur Radzsabov. Az azeri nagymester Magnus kedvenc fegyverét, a sárkány-változatot vetette be, amivel Szocsiban, a Grand Prix utolsó fordulójában legyőzte az ukrán Szergej Karjakint. Ezúttal azonban a ritkább 10...Bb8 folytatással próbálkozott, ami meglepetéssel érte a norvég sakkozót. Az ellenkező oldalra történt sáncolás után Tejmur a vezérszárnyon rohamozott a világos király ellen, Magnus gyalogokat áldozott a sötét király elleni akció sikeréréért. Remek volt a 27.e5 áttörés, Radzsabov került nagyobb időzavarba, azonnal vesztőt húzott, amit nem használt ki Magnus de egy lépéssel később már megjátszotta a nyerő változatot.

Az örmény Levon Aronjan addig gyötörte az ukrán Vaszilij Ivancsukot, míg a torna doyenjének lankadt a figyelme. Hosszas manőverezések után Aronjan áttört az f vonalon, betört a sötét állásba, sorban ütögette le Ivancsuk gyalogjait.

A negyedik forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) 1 - 0 (Elfogadott vezércsel, 70)
Magnus Carlsen (norvég, 2775) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)
Veszelin Topalov (bolgár, 2777) - Viswanathan Anand (indiai, 2798) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 25)

A Grand Slam-döntő állása:
1. Veszelin Topalov 8 pont
2.Magnus Carlsen 7
3. Levon Aronjan 5
4-6. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk, Tejmur Radzsabov 3

Az ötödik forduló párosítása:
Ivancsuk - Topalov
Anand - Carlsen
Radzsabov - Aronjan

Fordulóról-fordulóra változik az aktuális világranglista állása. Igazi fordulóponthoz érkeztünk azzal, hogy a 17 éves Magnus Carlsen vette át a vezetést. A hátralevő hat forduló természetesen még módosítja majd a rangsort, s nem tudhatjuk, hogy ki vezeti majd az október 1-től érvényes hivatalos világranglistát.

A világranglista élcsoportjának jelenlegi állása:
Magnus Carlsen 2791,3
Viswanathan Anand 2790,9
AlekszanderMorozevics 2787
Veszelin Topalov 2786,2
Vaszilij Ivancsuk 2781,8
Vlagyimir Kramnyik 2771,9
Levon Aronjan 2754,1
Tejmur Radzsabov 2749,5
LékóPéter 2746,6
Wang Yue 2735,5