Vágólapra másolva!
Nalcsikban, a kieséses rendszerű női sakkvilágbajnokságon megkezdődtek a negyeddöntő küzdelmei. Az indiai Humpy Koneru világossal szép tisztáldozattal győzte le a 19 éves kínai Shen Yangot. A rutinos svéd Pia Cramling remek játékkal büntette meg a világossal túlzottan agresszíven játszó bolgár Antoaneta Sztefanovát. Nagy csata után végződött pontosztozkodással az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Anna Usenyina játszmája. A 14 éves kínai Hou Yifan remizett az örmény Lilit Mkrtchiannal szemben. Hétfőn ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek, 1-1 esetén rájátszás következik.

Verőci Zsuzsa helyszíni tudósítása Nalcsikból

A szombati rájátszás után két nagyon boldog kínai kislány válaszolt az újságírók kérdéseire, míg a Koszinceva családban nagy volt a szomorúság. Tatjana után Nagyezsda is búcsúra kényszerült, elpuskázta a lehetőséget. Megnyerte az első rapidpartit a kínai Shen Yanggal szemben, de a második játszmát fölényes pozícióból elvesztette.

Az első villámparti kisebb krimi volt, Shen Yang bírta jobban a feszültséget, majd remi is elegendő volt számára a továbbjutáshoz. Hou Yifan a várakozásnak megfelelően könnyen győzött az olasz Elena Szedina ellen. A két kínai sakkozónő mellett még hat nemzet nagymesternői harcolnak tovább a világbajnoki címért. A végső győztes a 60 ezer dolláros díj mellé még értékes koronát is kap, amelyet 46 gyémánt és 3 zafír díszit.

Forrás: [origo]

A nyolcaddöntő tie-break eredményei:
Hou Yifan (kínai, 2557) - Elena Szedina (olasz, 2344) 3-1 (1 - 0,0 - 1, 1 - 0, 1 - 0)
Shen Yang (kínai, 2445) - Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2460) 3,5 - 2,5 (döntetlen, döntetlen, 0 - 1, 1 - 0, 1 - 0, döntetlen)

A negyeddöntő első győzelmét a várakozásnak megfelelően a legmagasabb Élő-pontos nagymesternő, az indiai Humpy Koneru szerezte meg. Gyorsan támadáshoz jutott, a kínai Shen Yang megpróbálta feltartóztatni a gyalogrohamot, de dördült egy szép tisztáldozat, eldőlt a parti. Gyors vezércsere után óvatos játékkal osztozott meg a ponton az örmény Lilit Mkrtchian és a kínai Hou Yifan.

A negyeddöntő két rangidőse, a bolgár Antoaneta Sztefanova és a svéd Pia Cramling augusztusban Krasznoturinszkban megmérkőzött egymással, Pia bástyavégjátékban végül megadásra kényszerítette a későbbi tornagyőztest. Sztefanova vissza akart vágni, ki akarta használni a világos szín előnyét, de túl sokat kockáztatott. Királya középen rekedt, gyalogot vesztett, majd minőséget. Taktikai kísérleteit Cramling biztos kézzel hárította, és nagy a győzelemmel nagy lépést tett az elődöntő felé.

Forrás: [origo]

Kevesen gondolták, hogy az ukrán Anna Usenyina megmenti partiját az orosz Alekszandra Kosztenjukkal szemben. Királya középen, a világos haderő össztűzében, de időzavarban ellenfele segítségével "összedrótozta" állását, gyaloghátrányos különböző színű futós végjátékba menekült, ahol már nem volt világosnak nyerése.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2510) - Anna Usenyina (ukrán, 2476) döntetlen
Humpy Koneru (indiai, 2622) - Shen Yang (kínai, 2445) 1 - 0
Lilit Mkrtchian (örmény, 2436) - Hou Yifan (kínai, 2557) döntetlen
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2550) - Pia Cramling (svéd, 2544) 0 - 1